Met Voicst heeft Tjeerd Bomhof de afgelopen jaren een turbulente carrière doorlopen. Van leuke, veel belovende indieband in Nederland tot het geluid onder de reclame van een onzer grote exportproducten. En nu zelf een exportproduct. Maar het vuur daar staat even op een laag pitje.

Ruimte voor Bomhof om zich solo op een andere wijze te ontbranden dan binnen de band. Toch, vuur is er zeker. Zij het meer gecontroleerd en minder wild vonkend dan met Voicst.

De liedjes zijn er echter geen moment minder om. Dazzled Kid is geen Voicst-light geworden, maar een ander gezicht van Bomhof. Meer ingetogen, nog meer gecentreerd om het liedje. Pop die met het ene been leunt op dEUS en met het andere been op Amerikaanse rock.

Iets wat prettig balanceren is. Sterke popliedjes die op het eerste gehoor precies doen wat je van een popliedje mag verwachten. Maar op de achtergrond vind je allerlei kleine details, die net dat kleine beetje kippenvel oplevert zoals in bijvoorbeeld Motorbike.

Forward-knop

Dat The Weight Of My Days een wel erg over de top verwijzing naar Dancing On The Ceiling van Lionel Ritchie is, neem je dan voor lief. Er zit immers een forward-knop op elke cd-speler. De andere twaalf compenseren dit met gemak.

Fire Needs Air werd opgenomen in Kytopia, een plek waar talent vrij losloopt. En dus ook zomaar de studio binnen kan rollen. Mede hierdoor zijn er veel gastrollen van de fine fleur van de Nederlandse muziek terug te horen op het solodebuut.

Liedjes

De productie is eveneens niet in handen van een onbekende. Simon Akkermans (C-mon & Kypski) is sowieso de persoon die Bomhof het laatste duwtje gaf tot deze soloplaat en heeft ook de plaats achter de knoppen ingenomen.

Maar alle gasten en samen werkingen ter zijde draait het om de liedjes. Daarin komt het talent van Bomhof volledig boven drijven. Liedjes die waarschijnlijk in de ruwste demoversie ook al prachtig klonken en enkel versterkt zijn door de lagen die er omheen zijn gelegd.

Vooruitgang

Extra blazers, piano, bandoneon, achtergrondvocalen; allemaal gepaste toevoegingen bij de nummers die in grote lijn “vooruitgaan” als thema lijken te hebben. Hopelijk geen verwijzing naar een definitief op branden van Voicst.

Mocht dat wel het geval zijn, dan heeft Dazzled Kid alvast aangetoond het ook zonder zijn gedreven muzikale broeders te kunnen.