“Bad boys stick together”, zong Wham! in 1983. Maar toen de wegen van George Michael en zijn muzikale kompaan Andrew Ridgeley drie jaar later scheidden, betekende dat het einde van één van de meest succesvolle popgroepen van dat decennium.

Niemand kon toen bevroeden dat Michael een enorm succesvolle solocarrière zou genieten in de daaropvolgende jaren, zelfs ondanks twee succesvolle solosingles tijdens zijn tijd met Wham! (Careless Whisper en A Different Corner) en een duet met Aretha Franklin (I Knew You Were Waiting (For Me)).

Dat George Michael één van de zeldzame genieën van de popmuziek is, bewees hij met zijn soloalbums Faith (1987) en Listen Without Prejudice, Vol. 1 (1990). De vrolijke popsound van Wham! werd op Faith verruild voor meer volwassen R&B.

Faith leverde de zanger zes Amerikaanse top 10-hits op, waarvan vier zelfs de toppositie bereikten: het Bo Diddley-achtige titelnummer, het sensuele Father Figure, synthpopballad One More Try en swingbeathit Monkey.

Tegenvallend

Hoewel de re-release van het prachtige album veelbelovend is, valt de bonusschijf met extra materiaal behoorlijk tegen. Zo ontbreken 12”-remixen van Faith en Father Figure, evenals de radiomix van Hard Day.

Ook de aangename nieuwe Freemasons-mixen van I Want Your Sex zijn volledig geschrapt van de tracklist. De Shep Pettibone Mix van Hard Day vervangt de iets kortere, bijna identieke remix van het nummer, die aanvankelijk een bonustrack was op de cd-versie van Faith.

Opgeleukt

Eigenlijk heeft de samenstelling van cd twee weinig te maken met het briljante moederalbum. Deze wordt opgeleukt met de remixen die Jimmy Jam en Terry Lewis maakten van Monkey (waaronder de singleversie) en instrumentale versies van Faith en Kissing Fool.

Vreemde eenden in de bijt zijn de Stevie Wonder-covers I Believe When I Fall I Love en Love’s In Need Of Love Today, evenals het moeilijk te vinden Fantasy, dat een B-kantje was van Freedom! ’90 en later – in een geremixte versie – van Outside.

Tijdsdocument

Allemaal leuke aardigheidjes voor verzamelaars, maar dat heeft Faith niet nodig om ook door een nieuwe generatie luisteraars interessant bevonden te worden. Faith is een mooi tijdsdocument, al hebben nummers als Kissing A Fool en Look At Your Hands hebben de tand des tijds prima doorstaan.

Mogelijk zijn Listen Without Prejudice, Vol. 1 en Older de enige albums van George Michael die productioneel nog beter zijn dan Faith, maar qua opzichzelfstaande liedjes en qua impact is dat album nog altijd ongeëvenaard.