Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith heeft jaren geleden al de harten veroverd van de mensen die hij zelf bewondert. Paul McCartney, Elvis Costello en Ray Davies zijn mateloos enthousiast over hem, maar de harten van het grote publiek lijken steeds net buiten bereik.

Zijn nieuwste album Long Player Late Bloomer lijkt ontworpen om hier verandering in te brengen. Vanaf noot één is duidelijk dat Sexsmith en producer Bob Rock een zo breed mogelijk publiek proberen aan te spreken.

De productie is feilloos en spiegelglad en het geheel doet meteen denken aan Michael Bublé's laatste album Crazy Love, maar dan met een licht countrysausje. Niet geheel toevallig, want Crazy Love is óók een Bob Rock-productie.

Ook Sexsmiths stem lijkt met vlagen op die van Michael Bublé; virtuoos en lyrisch. Op eerder werk van Sexsmith gaat deze vergelijking niet op. Het lijkt hier dus wederom om een bewuste keuze te gaan; Bob Rock's trukendoos die we aan het werk horen.

Onmiskenbaar

De liedjes zijn stuk voor stuk sterk. Vanaf de opener tot het laatste nummer luistert het allemaal gemakkelijk weg. Ingetogen coupletten gaan moeiteloos over in grote refreinen met meestal een melancholisch en toch hoopvol karakter. Sexsmith's songwriting talent is onmiskenbaar aanwezig.

Na een paar luisterbeurten is er echter geen enkel liedje dat met kop een schouders boven de rest uitsteekt. Er is geen duidelijk aanwijsbare hitsingle, hoewel alle liedjes niet als single zouden misstaan. Sprake van een duidelijk geheel is er wel. Deze liedjes horen bij elkaar, zowel qua klank als qua thema. Het kenmerk van een goed album.

Spaarzaam

Wat het album zijn eigen identiteit geeft, los van de Crazy Love's van deze wereld, is het spaarzame gebruik van typische countryelementen. Pingelpiano's, pedal steel, harmonica, accordeon en met brushes bespeelde drums.

Het blijft echter wel altijd netjes binnen de lijntjes. Nooit is het echte americana of alt-country; het blijft popmuziek. Als het Ron Sexsmith's bedoeling was om een album te maken voor het grote publiek dan is hij hierin met vlag en wimpel geslaagd.

Doorbraak

Iedere compositie kan moeiteloos op Radio 2 gedraaid worden en als Radio 2 dit ook daadwerkelijk doet, dan lijkt niets meer in de weg te staan voor een grote doorbraak in Nederland.

Echter, voor degene die op zoek is naar het volgende briljante singer/songwriter-album, gaat de zoektocht verder.