Als het accuraat klapperen van de wieken van een helikopter wordt het ritme ingezet. Vast, rechtdoor, vierkwartsmaat. Daar over heen galmende gitaren en uit dezelfde echoput simpele repetitieve vocalen. Op Guider duikt Disappears verder de psychedelische jaren zeventig in.

Disappears gaat op Guider verder waar het was gebleven op Lux, het nog geen negen maanden oude debuut. Een mix van shoegaze, krautrock en puntige garagepunk. Gedragen door spaarzame maar hypnotiserende beat wordt een verslavend zestal nummers geserveerd.

Met meestal niet meer dan twee akkoorden word je als luisteraar meegesleept, waarbij zeker het zestien minuten durende Revisting een onontkoombare spiraal vormt. Steeds verder zuigt de pulserende drum het geluid in. Tot dat je het haast het gevoel hebt een te zijn de groove.

Tekstueel het zelfde herhalende gegeven, waarbij Brain Case (ex-90 Day Men) zich bezwerend beperkt tot korte steeds wederkerende zinnetjes. Het zijn de drijvende drum in combinatie met de galmende gitaren in overdrive die hier spreken.

Revival

Qua geluid wordt teruggegrepen op Spacemen3 en Neu!, in een combinatie met het puntige punkgeluid van Wipers. Geluid waar in de jaren zeventig al geen ontsnappen aan was en ook in 2011 meteen goede zaken doet voor de eindlijstjes.

Want in een revival van shoegaze, krautrock en andere vormen van psychedelisch kabaal is Guider een juweeltje. Nog meer dan A Place To Bury Strangers werkt deze plaat als een verslavend snoepje, waar je jezelf keer op keer in wilt verliezen.

Ambachtelijk

Verwacht geen refreintjes om mee te zingen. Geen leuke gitaarriedeltjes die je daags later nog op straat kunt fluiten. Dit is ambachtelijke krautrock, uitgevoerd met precisie.

Helaas is na de opnames van deze plaat de drummer uit het drietal opgestapt. Wat dat voor toekomstige releases van de band uit Chicago gaat betekenen, is een vraag. Maar live wordt deze kruk zolang opgevuld door Steve Shelley, de drummer van Sonic Youth.

Koptelefoon

Hopelijk is Guider dus niet het laatste geluid van deze band. Maar vooralsnog is dit er een om in de naald in te laten zakken. De koptelefoon op. En dan je er geheel door laten opzuigen. Vergeet niet de ogen te sluiten.