Mine Is Yours is de eerste plaat waar Cold War Kids het stuur met iemand waagt te delen. Na twee albums hetheft zoveel mogelijk in eigen hand te hebben gehouden, slaat de band nu de handen ineen met producer Jacquire King. Bekend van de platen die hij opnam met onder andere Kings Of Leon en Norah Jones.

Een man die dus weet hoe je van een goed geluid een succesvol geluid moet maken. Mine Is Yours bevat dan ook meerdere pakkende nummers. Gericht op radio, maar ook op de stadions. Dat begint al met opener en titeltrack, waarin het grootse gebaar niet geschuwd wordt.

Het is echter Louder Than Ever dat de poorten naar het grote publiek open moet werpen. Een goed gekozen eerste single, met een puntig en pakkend refrein over wenende gitaren en staccato drums. Bombastische pop.

Op dit album wordt de koers dan ook flink verlegd. De krakende ruige blues en rock van de voorgangers is de achtergrond verdwenen.

Opgeschoond

De eerlijke, haast zwarte, soul heeft plaatsgemaakt voor een opgeschoond geluid, waarin alle oneffenheden zijn weggestreken. In navolging van Kings Of Leon wordt hier een stap naar het stadion gemaakt.

Wat daar echter bij lijkt te ontbreken is de grote radiohit. Het Californische kwartet klinkt op de derde plaat als het ideale midden tussen Snow Patrol en Kings Of Leon.

Rol

Nummers als Royal Blue (met zeer fijne Afrikaanse ritmes onder de indie gitaren), Finally Begin en het eerder genoemde Louder Than Ever zijn pakkende nummers, die deze rol lijken te kunnen vervullen.

Maar tegelijkertijd herinneren deze ook erg aan het geluid van andere bands de afgelopen jaren. Het is af en toe net alsof alles wat de afgelopen jaren enigszins succesvol is geweest terugkomt bij de Amerikanen. De poliritmiek van The Dodos, het gebaar van The Gaslight Anthem en de popability van Snow Patrol.

Netjes

Daarvoor is het ruige eigen blueskarakter opzij geschoven en blijft alleen de stem van Nathan Willets over. Nu alleen wel netjes binnen de lijntjes kleuren, waardoor daar ook aan karakter is ingeboet.

Daarmee kan Mine Is Yours wel eens de plaat zijn waarmee Cold War Kids een breder publiek bereikt en op de grote festivals gaat spelen. Want de toegankelijkheid is stevig vergroot. Dat daarvoor concessies zijn gedaan, is dan bijzaak.