Het Tilburgse duo schrijft de eigen recensie eigenlijk al in de titeltrack "Innovatief, nieuwe lichting, omheiningloos / Breek ons de bek nie’ open / Impulsief, in voor beats, keihard in ’t zuiden / Aan de beurt, bloedbroeders, wij zijn". Vrijwel de spijker op de kop.

Tijdens succesjaar 2010 - waarin het hiphopduo weliswaar niet De Grote Prijs van Nederland, maar wel de Publieksprijs en Beste Muzikantprijs wonnen - werd het tweetal wereldberoemd in Tilburg en omstreken en tekende bij Top Notch.

Nu wordt het vizier gezet op de verovering van Nederland. Dit wordt gedaan met een voor Nederland unieke mix van dubstep, overstuurde elektronica en hiphop. Krakende bassen en grimmige, onheilspellende synths en samples van Boef jagen aan tot bewegen.

Daarover brengt Aap pakkende poëtische teksten met ‘strijd leverende rijmschema’s’. Want naast duwende beats heeft Boef En De Gelogeerde Aap een boodschap. Zo hoor je in Wij Zijn een sneer naar het culturele beleid van het huidige kabinet (‘D’r is’n probleem, circusactiviteiten worden gedoogd").

Kraakwereld

In Tevreden vertelt Aap je niet te laten leven door opgelegde keuzes. Het sfeervolle, haast beknellende, Zien – met een gastrol voor Marlon Penn – lijkt voort te gaan op dat thema, terwijl in Neem Ze Mee in niet mis te verstane woorden een ode wordt gebracht aan de kraakwereld.

Een kraakwereld die aansluit bij het duistere geluid dat deze leden van de Fakkelteitbrigade produceren. Het geluid zou zo passen op beschreven feesten. Maar even goed in een grote zaal of festivaltent.

Aanstekelijk

De mix die het tweetal neerzet mag dan grimmig klinken, maar even goed open en aanstekelijk. De kracht van de dubstep die Boef produceert, maar even goed van de vloeiende spokenword van De Gelogeerde Aap.

Raps die neigen naar poëzie, complex en wellicht niet altijd meteen begrepen. Maar wel intrigerend genoeg om met gespitste oren in te duiken. Aap valt niet te betrappen op oppervlakkigheden.

Helden

Boef krijgt op twee tracks de volledige ruimte om zijn kunnen te tonen. Mosredna, een freaky rustpunt in de cd, en Handstand & Passie, een ijzig duistere dubstep die langzaam naar een jagende beat toe werkt, breken de plaat mooi op.

Bovendien lijken ze helemaal aan te sluiten bij de visie die Aap op helden geeft in dansvloerkraker Echte Helden. Die hebben namelijk niets te vertellen, dat houden ze voor zichzelf. En met Wij Zijn, is Boef En De Gelogeerde Aap een setje opkomende helden.