Tijdens haar meest recente wereldtournee was Rihanna druk bezig met de opnames van haar nieuwe album Loud. De wereldster uit Barbados was toe aan een zonnige plaat. Helaas hangt Loud als los strandzand aan elkaar.

Voorganger Rated R verscheen eind vorig jaar en liet een donker geluid horen na de luchtige popalbums A Girl Like Me en Good Girl Gone Bad. Hoewel succesvol, wilde Rihanna na één album toch al afstand doen van de ingeslagen muzikale richting.

Op de radio merk je daar weinig van, want Rihanna blijft bovenal een singleartiest. Met die hits is niks mis, maar een volledig album interessant blijven blijkt een moeilijke opgave voor zowel Rihanna als haar omvangrijke team aan songschrijvers en producers.

Loud opent feestelijk met twee tracks van het Noorse productieteam StarGate, naast de eveneens door StarGate geproduceerde single Only Girl (In The World) de meest hitgevoelige nummers op de plaat. Hierna zwalkt het album tussen een paar potentiële hits en typische fillers.

Karakter

Op het drinkliedje Cheers (Drink To That) samplet Rihanna de rockballad I’m With You, van het debuutalbum van Avril Lavigne. Dat pakt leuker uit dan je zou denken en past bij het opgewekte karakter van de plaat – anders dan de Enya-sample in Fading.

In het kielzog van Mariah Carey en Céline Dion kan geen hedendaagse popzangeres zonder een random powerballad. Zangeres Priscilla Renea schonk haar Linda Perry-achtige nummer California King Bed aan Rihanna. Het liedje past totaal niet op deze dance-popplaat, net zo min als de R&B-ballad Skin.

Caraïben

Ondanks dat de nummers op Loud veelal op maat geschreven zijn voor Rihanna, zeggen ze weinig over de uitvoerende zangers. Immers, Rihanna schreef aan geen van de nummers mee. Om dat te compenseren, benadrukt ze haar Caribische afkomst op twee nummers.

De zangeres uit Barbados riep de hulp in van de muzikale broertjes van Rock City, die Loud voorzien van een dancehallsfeertje. Het duo van de Maagden Eilanden schreef mee aan reggaenummer Man Down en socatrack Raining Men, met de uit Trinidad afkomstige Nicki Minaj.

Heftig

In veel opzichten is slotnummer Love The Way You Lie (Part II) vergelijkbaar met Alicia Keys’ soloversie van Empire State Of Mind, met als voornaamste verschil dat deze uitvoering in zijn eenvoud juist heftiger klinkt dan het origineel met Eminem (die hier slechts een gastrol vertolkt).

Net als de Bovenwindse Eilanden, waarvan Rihanna afkomstig is, bestaat Loud uit losse fragmenten. Ieder liedje is een ronddrijvend eilandje, dat weinig tot niets met zijn buren gemeen heeft. Enkel het exotische temperament van Rihanna is de gemene deler.

6/10