Als we het over de grote crooners van weleer hebben, dan noemen we Bing Crosby, Frank Sinatra en Nat King Cole. Maar ook rockzanger Rod Stewart is op zijn ouwe dag nog behoorlijk succesvol met liedjes die hits waren voor Crosby, Sinatra en Cole in lang vervlogen tijden.

In 2001 maakte Rod Stewart zijn laatste pop-/rockalbum, getiteld Human. Hoewel dat album wel degelijk succesvol was, sprong Stewart toch al snel in op de indertijd hernieuwde interesse voor het zogenaamde songbook-materiaal.

Dat concept sloeg aan bij de consumenten en er volgden nog drie albums met liedjes van de grote schrijvers van het populaire Amerikaanse lied uit de eerste zes á zeven decennia van de twintigste eeuw: onder andere Irving Berlin, George Gershwin en Cole Porter.

Stewart herhaalde dat trucje vervolgens met andersoortig repertoire. Eerst met classic rock op Still The Same (2006) en daarna met soulnummers op Soulbook (2009). Dit met meer bescheiden succes, waarna Stewart terugkeert met zijn vijfde songbook-plaat.

Onsterfelijk

Dit repertoire lijkt onuitputtelijk, getuige de tracklist van Fly Me To The Moon. Onsterfelijke songs als Moon River, I’ve Got You Under My Skin en What A Difference A Day Makes worden nu pas toegevoegd aan de Songbook-serie van Stewart.

Daardoor wordt het album wel wat clichématig, want deze titels werden ook gecoverd door eigentijdse crooners als Michael Bubblé, Diana Krall en Harry Connick, Jr. Love Me Or Leave Me en My Foolish Heart zijn mogelijk de meest ‘obscure’ selecties.

Steriel

Waar meisjesidolen Robbie Williams en Westlife spaarzaam omsprongen met het swinggenre (ieder slechts één album), melkt Stewart het tot de bodem toe uit. Fans van Stewart kunnen blijkbaar geen genoeg krijgen van zijn schorre stem over steriel klinkende bigbands.

Maar als de ouwe Rod iets doet, dan doet hij het ook goed. Uiteraard is er werkelijk niks dat Rod Stewart kan verbeteren of toevoegen aan musicalklassiekers als I Get A Kick Out Of You en On The Sunny Side Of The Street, maar je krijgt wel wat je van hem verwacht.

Genoeg

Voor wie echt geen genoeg kan krijgen van Rod Stewart als crooner, bevat de Deluxe Edition van Fly Me To The Moon ook nog eens een bonus-cd met daarop zes extra nummers. Daarvan verscheen zijn cover van Cheek To Cheek al eerder op cd.

Hopelijk vergeet de mensheid door al die croonerplaten niet dat Rod Stewart ooit een hele goede rockzanger was en toen veel betere albums maakte. Wat zijn Songbook-albums betreft; als je er één gehoord hebt, dan heb je ze allemaal gehoord.


6/10