Op openingsnummer Hold My Hand, van zijn eerste postuum uitgebrachte album, zingt Michael Jackson; “This life don’t last forever, so tell me what I’m waiting for?” Jackson werd niet beloond voor zijn geduld en zijn fans nu evenmin.

Michael zou één van de tien albums zijn die Sony Music wil uitbrengen van de in 2009 overleden zanger. Dit album bestaat deels uit werk dat Jackson kort voor zijn dood opnam. Maar ook veel ouder materiaal, dat soms al eerder opdook.

Zo dateren Much Too Soon en Behind The Mask (origineel een instumentale track van de Japanse band Yellow Magic Orchestra) uit de sessies van Thriller. Duet Hold My Hand lekte in 2008 in onafgemaakte vorm op het internet en werd daarom geschrapt van Akons album Freedom.

Lenny Kravitz hergebruikte het voor Invincible afgekeurde nummer (I Can’t Make It) Another Day onder de titel Storm op zijn album Baptism, met Jay-Z als gastrapper. (I Like) The Way You Love Me verscheen in 2004 op verzamelaar The Ultimate Collection.

Modern

Ruwweg is de discografie van Michael Jackson op te delen in drie periodes: Vintage Michael (1971-1977), Classic Michael (1978-1989) en Modern Michael (1990-2009). Zowel de vlotte nummers als de meeste ballads op dit album vallen stilistisch in de laatste categorie.

De eerste vier nummers (Hold My Hand, Hollywood Tonight, Keep Your Head Up en (I Like) The Way You Love Me) klinken als de producties die Teddy Riley voor het Michael Jackson-album Dangerous vervaardigde. Het enige verschil is dat deze nummers niet goed genoeg zouden zijn voor op dat album.

Wanstaltig

Het niet onaardige Monster (met 50 Cent) alsmede het wanstaltige Breaking News handelen over paparazzi, eerder al een thema in de songs van Jackson. (I Can’t Make It) Another Day ligt in lijn met nummers die Jackson maakte ten tijde van Bad.

Behind The Mask – hoewel eerder op plaat gezet door Eric Clapton, Greg Phillinganes en The Human League – is een lekker funknummer, al steekt Prince op dat gebied The King Of Pop nog altijd naar de kroon. Enkel de prachtige ballad Much Too Soon kan het album redden van een complete afgang.

Herhalingsoefening

Het muzikale nalatenschap van Michael Jackson is zo omvangrijk en betekenisvol dat geen enkel nieuw album kan tippen aan het beroemde werk dat Jackson maakte in de periode 1978-1995. Alles wat na HIStory verscheen was een herhalingsoefening. Dat is met Michael niet anders.

In essentie is dit album een achterhaalde R&B-productie met wat actuelere beats toegevoegd. Onafgewerkt en ongebruikt materiaal van Jackson opkalefateren blijkt schier onmogelijk. Bevreesd wachten we af wat de kluizen van de Jackson Estate de komende jaren te bieden hebben.


5/10