In 2002 verscheen de eerste, door de Elvis Estate goedgekeurde remix van een Elvis Presley-nummer; A Little Less Conversation. In de remix van Junkie XL behaalde dit nummer wereldwijd de nummer 1-positie. Nu neemt Cirque De Soleil de King onder handen.

Ditmaal niet voor een enkele track, maar voor een compleet remixalbum. Dit album behoort bij de show die het Canadese bedrijf heeft gecreëerd rondom de legendarische muziek van de in 1977 overleden rock-‘n’-rollzanger.

Cirque Du Soleil was eerder al verantwoordelijk voor het album Love; de remixplaat van The Beatles uit 2006. Op dit album werden 130 Beatles-opnamen verknipt tot 26 tracks. De mash-up die daaruit resulteerde was een knap staaltje knip- en plakwerk.

Op de productie Viva Elvis doet het muzikale team achter Cirque Du Soleil praktisch hetzelfde, maar dan niet uitsluitend met opnames van Elvis Presley. Dit levert een pophistorische potpourri op van nummers die allen beter zijn in hun oorspronkelijke uitvoeringen.

Steviger

De met samples doorspekte Carl Perkins-cover Blue Suede Shoes klinkt een stuk steviger dan de ruim vijftig jaar oude hitversie. Datzelfde geldt voor de rockende remix van debuutsingle That’s All Right en de bluesy verbastering van Heartbreak Hotel.

Een Elvis Presley-nummer laten klinken als een hit van Sean Paul is bijzonder knap, hoewel het aanhangt tegen blasfemie. Toch durft Cirque Du Soleil het aan met King Creole. Geslaagd is het allerminst. De minder gewaagde remix van Bossa Nova Baby is aanzienlijk beter.

Vertaalslag

De vertaalslag naar de 21e eeuw pakt buitengewoon lelijk uit op Burning Love, met Bon Jovi-achtige gitaareffecten en te opzichtige drums. Een vervelende en te aanwezige gastvocaliste is er te horen op de Lion King-achtige versie van Can’t Help Falling In Love.

Instrumentaaltje You’ll Never Walk Alone is pure vulling en Presley is er niet op te horen. Dan begaat Cirque Du Soleil de grote fout om een pompeuze Coldplay-eske versie te maken van het ooit zo majestueuze Suspicious Minds.

Gek

Het is een beetje gek om Presley in duet te horen met Lisa Loïs, die een kleine tien jaar na zijn overlijden is geboren. Hoewel het niet de beste remake op het album is, is de combinatie van de twee stemmen wel mooi in dit tere liefdesliedje (beter dan de duetversie met Dea Norberg, eerder op de plaat).

Een remix van Elvis Presley is net zoiets als een belastingaangifte; het wordt groot aangekondigd, maar niemand wordt er echt blij van. Cirque Du Soleil verdient lof voor de knappe productie, maar deze liedjes hadden geen makeover nodig. Afblijven!


5/10