Met een pretentieuze titel als My Beautiful Dark Twisted Fantasy en diens arty albumhoes moet je wel een rapper van formaat zijn om de hoge verwachtingen die je oproept waar te maken. Kanye West slaagt daar met vlag en wimpel in.

Na vier albums heeft Kanye West nog niks aan relevantie ingeboet. Sterker nog, West laat op zijn vijfde album horen dat hij nog voldoende frisse ideeën heeft. Waar steeds meer mainstream-hiphopartiesten zich inlaten met Europees klinkende dancemuziek, diept West het hiphopgenre juist verder uit.

Dat dit gepaard gaat met een vrachtwagenlading aan samples uit platen van andere artiesten doet niets af van de artistieke waarde en emotionele intensiteit van het songmateriaal.

Opvallende gesamplede artiesten hier zijn de symfonische rockacts Mike Oldfield, King Crimson, Manfred Mann’s Earth Band, maar ook Tony Joe White, Gil Scott-Heron en Black Sabbath. Noemenswaardige (co-)producers zijn Ernest Wilson (No I.D.), Mike Dean en The RZA (Wu-Tang Clan).

Sprookje

Het eerste dat we horen op My Beautiful Dark Twisted Fantasy is de aanstormende rapster Nicki Minaj die voorleest uit een gedicht van Roald Dahl over Assepoester. Vervolgens wordt het donkere sprookje van West ingeluid met het enorm aanstekelijke Dark Fantasy.

Gorgeous is een simpel zes minuten durend rapnummer, bestaande uit vocalen van Kanye West, Kid Cudi en Raekwon over een gitaarriff van The Byrds. West refereert aan de South Park-aflevering waarin hij werd neergezet als zelfbenoemd muzikaal genie. So Appalled volgt een soortgelijke formule.

Nestelen

Één van de nummers die zich meteen in je hoofd nestelt is Power, gebaseerd op een koortje uit Afromerica van de Franse disco-act Continent Number Six over een oldschoolbeat van Cold Grits. De versnelde sample van Smokey Robinson werkt wonderwel in Devil In A New Dress.

West liet een aantal van zijn favoriete vocalisten (waaronder Elton John en Alicia Keys) het hitrefrein van All Of The Lights inzingen, maar Rihanna – mogelijk de minst getalenteerde – staat het hardste in de mix. Pornosprookje Hell Of A Life is nog zo’n knaller.

Accenten

Het sobere Blame Game met John Legend eindigt in een hilarische tweeënhalve minuten durende tirade van Chris Rock. Runaway is een lang uitgesponnen track, maar briljant in zijn eenvoud. West brengt kille accenten aan in de dansbare slotnummers Lost In The World en Who Will Survive In America.

Absoluut hoogtepunt op My Beautiful Dark Twisted Fantasy is Monster, een supervette track met Jay-Z, Rick Ross, Bon Iver en een formidabele bijdrage van Nicki Minaj. Zo voegt Kanye West een zeldzame dimensie van schoonheid toe aan zijn donkere en verwrongen fantasie.

9/10