Behalve nieuw talent in de pop- en rockhoek, maakte de wereld het afgelopen decennium ook kennis met jonge muzikanten en vocalisten in de klassieke muziek. Josh Groban hangt daar met zijn winterse vijfde album Illuminations wederom tussenin.

Groban is weliswaar een klassiek getrainde vocalist, maar zijn liedjes zijn veelal gemaakt voor een breed publiek. Met zijn warme baritonstem vertolkte Groban op zijn vorige vier studioalbums (waarvan één kerstalbum) moeiteloos zowel pop- als klassieke stukken.

Tot op heden waren al zijn platen geproduceerd door de Canadees David Foster, die voorheen furore maakte als producer van onder andere Chicago, Julio Iglesias, Céline Dion en Michael Bubblé. Foster kenmerkt zich door gelikte en vaak smetteloze producties.

Illuminations werd geproduceerd door Rick Rubin, die behalve met Red Hot Chili Peppers en Beastie Boys ook albums maakte met Johnny Cash en Neil Diamond. Daar merk je in eerste instantie weinig van, al hoor je wel degelijk het verschil in aanpak tussen Rubin en Foster.

Eenzaamheid

Stukgelopen relaties en eenzaamheid zijn de bovenliggende thema’s van Illuminations. Deze onderwerpen worden tekstueel treffend uitgewerkt in het neerslachtige War At Home, de Marco Borsato-achtige powerballad Hidden Away en vanuit historisch perspectief in Galileo (Someone Like You).

Op openingstrack The Wandering Kind (Prelude) is Groban nog niet vocaal aanwezig, hoewel hij laat horen een begenadigd pianospeler te zijn op dit zelf gecomponeerde instrumentale stuk. In het fraaie Bells Of New York City schetst Groban een somber winters plaatje van deze metropool en zijn plek erin.

Semisonic

Bijna alle nummers zijn geschreven door Groban zelf. Dit overwegend met nieuwe coauteur Dan Wilson, wiens band Semisonic ooit een hit in de VS scoorde met de single Chemistry. Behalve Wilson wordt Groban bijgestaan door nog enkele noemenswaardige songwriters.

Walter Afanasieff (voormalig coauteur Mariah Carey) schreef mee aan L’Ora Dell’Addio, terwijl Lester Mendez en Carlinhos Brown meependen aan het met percussie doorspekte Você Existe Em Mim. De tekst van Au Jardin Des Sans-Pourquoi is van de hand van Rufus Wainwright en zijn moeder Kate McGarrigle.

Tweedeling

De tweedeling tussen pop en klassiek is goed afgewogen op Illuminations. Hevig georkestreerde ballades vormen de boventoon, met zowel extreem radiovriendelijke Engelstalige liefdesliedjes (Higher Window, If I Walk Away) als zwaarmoedige anderstalige stukken (London Hymn, Au Jardin Des Sans-Pourquoi).

Wie nog geen winterdepressie had door alle kou en sneeuw, die krijgt er wel eentje na beluistering van Illuminations. Niet in de laatste plek vanwege de Nick Cave-cover Straight To You. De samenwerking tussen Rubin en Groban blijkt echter een schot in de roos.


7/10