Marco Borsato is niet klein te krijgen, zo lijkt het. De negatieve media-aandacht van vorig jaar wist de sympathieke zanger schijnbaar moeiteloos van zich af te schudden. Het leverde bovendien inspiratie op voor het nieuwe album Dromen Durven Delen.

Dromen Durven Delen is het elfde studioalbum van Marco Borsato (het enkel op dvd uitgebrachte album Zien meegeteld). De eerste drie daarvan waren in het Italiaans. Componist/tekstdichter/producer John Ewbank is wederom de voornaamste kracht achter de schermen.

Hoewel het album voor een deel het afgelopen jaar van zowel Borsato als liedjesmaker Ewbank weerspiegelt, begint Dromen Durven Delen met een positieve noot. Openingsnummer Dichtbij is mogelijk Borsato’s meest stevige nummer sinds Binnen.

De financiële malaise van Marco Borsato weerhoudt de zanger er niet van toch een groots geproduceerd album te maken. Dus inclusief strijkorkest op vrijwel ieder nummer. Als Rennen Geen Zin Meer Heeft, Zwart En Wit en Niemand Weet zijn daar de voorname voorbeelden van.

Episch

Niet alleen in muzikale arrangementen is Dromen Durven Deel groots, ook tekstueel. Geen nummer op de plaat is zo episch als de hit Rood, maar het op de legende van Icarus geïnspireerde Branden Aan De Zon komt dichtbij.

Net als aan het begin van zijn carrière zingt Borsato weer eens een vertaald Italiaans liedje. Het Donker is namelijk een vertaling van Di Notte van zanger annex liedjesschrijver Pierdavida Carone. Opmerkelijk mooi is de bescheiden vocale bijdrage van Laura Jansen op Duizend Scherven.

Eigenaardig

Op het eerste gehoor eigenaardig is het nummer Vrij. De vlotte beat met banjo roepen herinneringen op aan Cotton Eye Joe van Rednex. Lange Frans rapt erin over zijn persoonlijke geluk en noemt zijn onlangs gearresteerde echtgenote daarin een 'supervrouw'.

Een anderzijds ontypisch nummer voor Borsato is het vrolijke Droom, Durf Doe En Deel. Enkel op papier zou het de tekst van een Frans Bauer-liedje kunnen zijn, maar de maatwisselingen en complexe arrangementen voorkomen dat het een blije meezinger wordt.

Onbezorgd

Voor de film het geheim maakte Borsato de opgewekte popsong Kerstmis, wellicht één van de meest onbezorgde liedjes uit zijn songcatalogus. Het thema kerst wordt vervolgd in Al Die Tijd, dat absoluut de mooiste ballad is op dit album.

De plaat sluit af met Schouder Aan Schouder, zijn duet met vriend en collega Guus Meeuwis. Dromen Durven Delen bevat zoals ieder Marco Borsato-album een aantal verrassende wendingen, maar voelt anderzijds ook ouderwets vertrouwd aan.

Lees de laatste twitterberichten over Marco Borsato op NUlive