Pududu! is de debuutplaat van de Amsterdamse band The Tunes. Het vijftal maakt naar eigen zeggen folk ‘n roll en dat is ook de beste verwoording voor de opgewekte liedjes op dit schijfje.

In 2008 werd de vijf muzikanten van The Tunes samengebracht. In de jaren die volgden werden ruim 200 shows gespeeld en werd ook dit professionele album tot stand gebracht. De muziek is dansbaar en wordt gekenmerkt door een authentiek en ietwat ouderwets karakter.

Het veertien nummers tellende album start met Train Of Life, dat wordt ingezet met gezellig trekharmonicaspel. Wat direct opvalt is de manier waarop het nummer wordt aangekleed: de drummer slaat op potten en pannen, er wordt geklapt en een rock ’n roll gitaarsolo vult de laatste maten.

Diversiteit

Die diversiteit blijft ook op de rest van het album de boventoon voeren. De teksten van The Tunes zijn bovendien leuk en origineel, zodat de aandacht van de luisteraar niet verslapt. Zo wordt in single Apples de liefde van The Tunes voor appels en appeltaart bezongen. Een origineel en terugkerend thema op de plaat.

Pududu! is een plaat met pieken en dalen. Vooral de eerste helft van het album is ijzersterk en staat vol met vrolijke, hitgevoelige zomerhits. Toch komen we ook een stel nummers tegen die originaliteit missen. De instrumentale intermezzo’s als Grachtengordel en Jesus Was Too Biblical zijn te voor de hand liggend om iets aan de plaat toe te voegen.

Balkan

Pas als de Balkanachtige titeltrack Pududu! aanspringt is de energie van het begin weer helemaal terug. De sterke kant van The Tunes zit hem dan ook in de opgefokte, energieke folksongs die worden ingespeeld door de meest uiteenlopende instrumenten, waardoor een echt volks karakter ontstaat.

Het lukt The Tunes om met Pududu! een eigen geluid neer te zetten in een tijd waarin dat niet vaak wordt gedaan, en dat is een compliment waard. De authentieke folk ‘n roll kan echter soms wat eentonig worden. Om maar in het appeltaartthema te blijven: verander de ingrediënten eens voor een nieuw recept.

7/10

The Tunes is op 18 november en 30 december te zien in Paradiso in Amsterdam, op 29 januari in Poppodium NL3 in Wateringen en op 30 januari in Het Bolwerk in Sneek.