Star Wars Strikes Again, dat zou de titel van de plaat Red Leader Dream van Nina Kinert moeten zijn.

De nieuwste creatie van de Zweedse popster is een concept album rond de Star Wars saga, beginnende net na Return Of The Jedi. Episode VII, spelend op de planeet Tattoine. Een kinderdroom van Kinert die hier vorm krijgt.

Haar liefde voor George Lucas’ verhalenserie stamt namelijk uit haar twaalfde levensjaar, waarin zij een lange periode in het ziekenhuis lag en tijd spendeerde met de science fiction reeks.

Om Red Leader Dream te kunnen creëren heeft de artiest zich in de rol van schrijver, uitvoerder, producer en labelbaas gemanoeuvreerd. Uitgebracht op haar eigen label NinkinaRecordings, is het de plaat die ze altijd heeft willen maken. Eentje waarvoor ze bovendien haar gehele geluidspalet weet te veranderen.

Droompop

Vergeet de bekende mix van folk, pop en country, Red Leader Dream is de sci-fi droompop die je bij het thema zou verwachten. Groots, spacey, new age klanken, gedreven door percussie en gevuld met lagen aan synthesizers, strijkers, orgel en dulcimer.

De stem van Kinert is echter nog engelachtig als altijd en de melodische leidraad in elk nummer. Dat is niet veranderd. Al klinkt ze deze keer gepassioneerd en met een nog sterkere wil.

De muziek is doorspekt met een overtuigend gevoel van noodzaak. Vanaf de eerste toon is de luisteraar afgeschoten richting de sterren in een wereld waar de droomwereld niet ophoudt. Dit alles verbonden door de teksten, waarbij binnen de nummers naar elkaar wordt verwezen.

Alchemie

De momenten waarop de perfecte alchemie tussen exotisch, breed en hypnotisch geluid wordt gehaald, is het resultaat aangrijpend. Liedjes als Tiger You, Moonwalker, My Girl, 4-Ever en Original Sin blijven met melancholie opbloeien en doordansen in het hoofd.

De momenten dat de ingrediënten niet samenkomen, blijf je achter met een zwak jaren ‘80 aftreksel, dat het bij lange na niet haalt bij de toppers uit deze periode. Deze te repetitieve nummers halen de luisteraar uit het verhaal.

Onverwacht

Deze plaat is duidelijk het resultaat van liefde voor het onderwerp en geluidsexperimenten van Nina Kinert. Fans van Star Wars zullen zich wellicht in de atmosfeer van dit album kunnen vinden, daar waar fans van Kinert het verwarrend kunnen vinden. Maar toch, met al de pieken en dalen is het een onverwachte en verrassende plaat.

7/10

Nina Kinert is op 19 november live te zien in het Patronaat in Haarlem, 20 november op Crossing Border in Den Haag en 21 november in Lux in Nijmegen.