Openend met een nummer dat zo op een van de Grinderman-platen had kunnen staan, is de toon van het debuut van Shaking Godspeed meteen gezet.

Tien maal onvervalste recht voor de raap bluesrock met een likje soul en heel veel passie wordt hier door de band uit de Achterhoek gepresenteerd.

Eerder dit jaar was er al de EP Shaking Godspeed op Quadrofoon Records, waarna de band met name met zijn sterke liveshow begon aan de verovering van Nederland.

Awe is hierop een logisch en ijzersterke volgende stap, die er voor zal zorgen dat heel rockminnend Nederland de band warm zal omarmen.

Eigenzinnigheid

De plaat hangt van de eigenzinnigheid aan elkaar. In negen dagen opgenomen in een schuur ergens in de Achterhoek heeft de band zich geheel afgesloten van de wereld een compromisloos album afgeleverd.

Psychedelische blues (X-Ray Eyes, People Wait, People Listen), slepende soulvolle bluesrock (Don’t Have Time), spugende en drijvende bluesrock (Alive and Swell), Awe heeft het allemaal.

Route 66

Bij beluistering van deze plaat zou je haast denken dat die schuur ergens op kruising van Route 66 heeft gestaan. Zo’n gedreven en ronkende bluesplaat die geen seconde verveelt kan haast alleen in samenspel met de duivel gemaakt zijn.

Het ene moment wordt om de oren geslagen met een mix tussen Derek and The Dominos, The Jon Spencer Blues Explosion en een slideguitar (We’re Under Attack, So I’ve Heard). Verder op de plaat word je meegesleept in een noisebluesmallemolen als Day In The Office.

En daar nog niet van bekomen wordt de plaat al weer afgesloten met de absurditeit van Captain Beefheart in een psychedelische coating (In Public).

Vastberadenheid

In negen dagen zijn tien nummers afgeleverd die elk afzonderlijk al bijzonder goed klinken, maar als geheel elkaar versterken, optillen. De passie en vastberadenheid knalt van dit debuut af.

Het is dan ook bijna niet mogelijk niet gevangen te worden door de kracht van deze plaat. Zelfs mensen met gehoorsproblemen voelen aan de resonantie van hun botten dat hier een top werk uit de boxen rolt. Het soort debuut dat een tweede maken nog een pittige opgave maakt.

9/10

Shaking Godspeed is de komende tijd op verschillende plaatsen live te zien. Kijk op hun myspace voor meer informatie.