Al meer dan vijfentwintig jaar verblijden de Duitsers van Helloween ons met hun happy metal. Met 7 Sinners tappen ze uit een steviger vaatje dan we van hen gewend zijn, maar hun typische humor lijdt daar gelukkig niet onder.

Naar verluidt handelt het nieuwe album over de zeven hoofdzonden, maar in handen van Helloween mondt deze thematiek allerminst uit in loodzware muziek.

Niet voor niets wordt deze groep vaak genoemd als wegbereider van het opgewekte power metal genre. Bovendien neemt ze zichzelf nooit overmatig serieus.

Dat neemt niet weg dat de groep met Where The Sinners Go voor haar doen ongewoon venijnig uit de startblokken schiet. Ook het daaropvolgende Are You Metal? is een keiharde headbanger, hoewel je nooit het gevoel krijgt dat deze bende je schedel wil splijten als je die vraag met ‘nee’ beantwoordt.

Komisch

Dit is nu eenmaal geen Manowar, wat ook al blijkt uit de hedendaagse metalinvloeden in de eerste twee nummers. Die verdwijnen daarna trouwens iets meer naar de achtergrond om plaats te maken voor het komische en enthousiaste Helloweengeluid, te beginnen met Who Is Mr. Madman? Op het daaropvolgende Raise The Noise komt er nog een fluitje bij kijken ook.

World Of Fantasy zou zomaar het credo van de band kunnen zijn, terwijl Long Live The King laat horen hoe de groep metalcore combineert met melodieuze zangpartijen. Met The Smile Of The Sun doet de band een geslaagde poging tot het schrijven van een ballade en You Stupid Mankind geeft maatschappijkritiek met hakkende gitaren.

Vrolijk

If A Mountain Could Talk trekt die kritische lijn door, zij het tegen een traditionelere metal achtergrond. De gitaarsolo’s op dit nummer behoren overigens tot de beste van het album en bewijzen dat deze grappenmakers ook prima in staat zijn tot lyrische expressie.

The Sage, The Fool, The Sinner is dan weer een vrolijke Helloween meezinger en hoewel The Sacrifice somberder gestemd is, kun je onmogelijk in een depressie schieten bij een nummer met een dergelijk melodieus refreintje.

Vervreemdend

Not Yet Today vormt het enige vervreemdende stuk op deze schijf door het ingetogen karakter ervan. Far In The Future keert tenslotte terug naar de harde toon van het begin, maar wel met meer melodieuze momenten.

7 Sinners is een ontegenzeggelijk moderner klinkend, maar nog steeds zeer herkenbaar en oerdegelijk kwaliteitsproduct van onze jolige oosterburen.

8/10

Helloween speelt op 6 december in de Effenaar in Eindhoven.