De afgelopen 25 jaar heeft Howe Gelb aan de lopende band albums uitgebracht. Americana, zoals het nu heet, maar dat al voor dat iemand ooit van die term had gehoord.

Albums waar de warme droge wind van de grote open vlaktes in Arizona je om de oren suist. Met Giant Sand wordt Gelb dan ook door velen gezien als de grondlegger van een genre.

 

Een rol die hij ook zelf voelt en bezingt in de opener van Blurry Blue Mountain, Fields Of Green. Als man van over de 50 kijkt hij met verbazing naar de jongemannen die naar hem opkijken als verkenner. Een reflectief nummer op wat een reflectief album blijkt te zijn.

Warm

Want met het passeren van de 50 lijkt Gelb het ook niet meer noodzakelijk te vinden om met grootse gebaren en bombast te imponeren. Blurry Blue Mountain is een warm en rustig album geworden, waar Giant Sand – misschien wel meer dan ooit – op schone wijze Leonard Cohen, J.J. Cale en Johnny Cash samenbrengt.

Dat Giant Sand niet vlamt of door de bocht vliegt, betekent geenszins dat met het passeren van de jaren de Gelb gezapig is gaan klinken. Nog steeds waait er een warme wind door het geluid van de Amerikaanse liedjesschrijver. Nog steeds geeft zijn warme stem troost. 

Reflectief

Slechts twee momenten wordt er even doorgegast, in Thin Line Man en Brand New Swamp Thing. De rest van de plaat horen we Howe Gelb in een reflectieve houding, als de singersongwriter die al velen pracht albums heeft afgeleverd. En nu weer een mooie plaat neerzet, zonder daar zelf een seconde bij stil te staan.

Blurry Blue Mountain is daarmee gewoon weer een fijne Giant Sand plaat. Eentje in een lange rij. Een album waarmee hij zijn fans sowieso tevreden zal stellen. Voor nieuwkomers is het een plaat waarvoor ze even moeten gaan zitten, maar als ze die tijd nemen hebben ze een album dat onder de naald uitgroeit tot iets fijns en vertrouwds.

7/10