In september 1973 reisde Paul McCartney met vrouwlief Linda en gitarist Dennie Laine af naar Lagos in Nigeria voor de opnames van het derde Wings-album Band On The Run. Een re-release verschijnt als eerste uitgave van de Paul McCartney Archive Collection.

Na zo’n 45 jaar onder contract bij EMI, tekende Paul McCartney in 2007 bij Hear Music. Bij dit label brengt McCartney al zijn oude albums uit, zoals dat in 1993 al gebeurde met The Paul McCartney Collection op EMI.

Een aantal albums verschenen toen voor het eerst op cd en bijna alle releases bevatten bonustracks. Sommige titels zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Het lijkt erop dat McCartney het stof afblaast van materiaal dat lang op de schappen lag.

Band On The Run verschijnt in diverse configuraties: als enkele cd, als dubbel-cd met dvd, als boekversie met drie cd’s en dvd en als 2-disc vinyluitgave. Het bonusmateriaal op de derde cd bij de boekversie stond eerder al op de bonusdisc bij de 25th Anniversary Edition uit 1999.

Single

In tegenstelling tot die re-release uit 1999, staat Helen Wheels niet op het oorspronkelijke album, maar op disc 2. McCartney wilde deze single niet op het album hebben, maar de Amerikaanse platenmaatschappij heeft ‘m er toch bij gezet.

Schijf twee bevat ook de B-kant van Helen Wheels (Country Dreamer), net als de Britse B-kant van Band On The Run (Zoo Gang). Beide B-kantjes verschenen eerder op cd, respectievelijk op de 1993-uitgaves van Band On The Run en Venus And Mars.

Televisiespecial

Uniek voor deze release zijn de opnames uit de televisiespecial One Hand Clapping, die op 15 augustus 1974 werd opgenomen in de Abbey Road Studios. Van de veertien uitgezonden nummers staan er slechts vijf op dit schijfje (plus Let Me Roll It, dat niet in de special zat).

De volledige integrale versie hiervan staat op de dvd bij deze editie van het album (minus de niet uitgezonden nummers Let Me Roll It en Billy, Don’t Be A Hero). Behalve drie videoclips, geeft Macca een uitgebreide kijk achter de schermen in twee videocompilaties.

Wereldklasse

Band On The Run blijkt in zijn originele vorm nog steeds een album van wereldklasse en mogelijk McCartneys beste, met songs als Mrs Vandebilt, Jet, Nineteen Hundred And Eighty Five en natuurlijk het titelnummer.

Disc 2 was nog interessanter geweest wanneer de volledige sessie van One Hand Clapping erop had gestaan en disc 3 maakt de 1999-release van Band On The Run overbodig. Vooral de dvd is een mooie aanvulling voor McCartney-verzamelaars.

9/10