Een jaar geleden verscheen het album She Wolf, dat met drie miljoen verkochte exemplaren wereldwijd geldt als een relatieve flop in de discografie van Shakira. De Colombiaanse schone wist wat haar te doen stond: terugkeren naar haar roots.

Het resultaat is The Sun Comes Out (in de Spaanstalige wereld uitgebracht als Sale El Sol), waarop de zangeres de etnische hiphop en discogeluiden van voorganger She Wolf loslaat en de formule van het succesvolle Fijación Oral Vol. 1 weer oppakt.

De titel is misleidend, want je verwacht een Engelstalig album. Toch is The Sun Comes Out een grotendeels Spaanstalig album, met slechts vijf Engelstalige liedjes van de in totaal vijftien. Drie daarvan verschijnen ook nog eens in Spaanstalige uitvoeringen.

Waar Shakira op She Wolf qua productie nog werd bijgestaan door The Neptunes en andere topproducers, neemt ze ditmaal de productie grotendeels zelf op zich. Wel krijgt ze hulp van onder andere Lester Méndez, John Hill en de Dominicaanse rapper El Cata.

Telenovela

The Sun Comes Out kent twee kanten: enerzijds laat Shakira haar – en onze – heupen wiegen op exotische merengue, anderzijds verveelt ze ons met suffe softrockballads die je verwacht op cruciale momenten in Zuid-Amerikaanse telenovela’s.

Titelnummer Sale El Sol is hier een goed voorbeeld van. In de coupletten zingt ze rustig met slechts begeleiding van een akoestische gitaar en daarna volgen grootse refreinen met veel elektrische gitaren. Idem voor Antes De Las Seis, waarbij de akoestische gitaar vervangen wordt door een piano.

Latindeuntjes

De intieme pianoballad Lo Que Más wordt afgewisseld met het kleurloze popliedje Mariposas en de stevigere rocknummers Devoción en Tu Boca, waarop Shakira’s vocalen bijzonder prettig klinken. Toch moet Shakira het vooral hebben van haar dansbare latindeuntjes.

Het beste voorbeeld daarvan op deze plaat is de aanstekelijke single Loca, met Britse rapper Dizzee Rascal. Shakira levert twee nummers af die het goed zullen doen in de slaapkamer, in de vorm van het soft-erotische Gordita (met Calle 13) en ronduit geile Rabiosa (met Pitbull).

Opmerkelijk

Op het zeer dansbare Addicted To You zingt Shakira half Spaans-half Engels (Spanglish). Opmerkelijk is haar cover van Islands van The xx, dat meer sexy dan dromerig is. WK-hit Waka Waka (This Time For Africa) ontbreekt uiteraard niet, zij het in een andere mix.

Helaas is The Sun Comes Out een stuk minder avontuurlijk dan She Wolf. Dit veilige album zal de fans van Shakira echter meer aanspreken. Vocaal maakt Shakira indruk op zelfs haar grootste criticasters. Helaas is dit vooral met gezapige rockliedjes en niet met haar veel leukere latinpop.

7/10