Met Sex On Fire en Use Somebody scoorde Kings Of Leon twee jaar geleden grote hits. Waarschijnlijk zijn dit van die rockhits die je nog tot het einde der tijden in kroegen en karaokebars hoort.

Ook het nieuwe album Come Around Sundown bevat een paar van die krakers.

Het grote publiek kent Kings Of Leon pas sinds het succesvolle album Only By The Night, maar de band ploetert al jaren om erkenning te krijgen van de massa. Al in 2003 verscheen het debuutalbum Youth And Young Manhood.

Vervolgens bracht Kings Of Leon nog twee albums uit; Aha Shake Heartbreak in 2004 en Because Of The Times in 2007. Een jaar later volgde alsnog de langgekoesterde doorbraak. Nu de moeilijke taak die lijn voort te zetten.

Voor het vijfde schijfje uit de discografie van Kings Of Leon riep de band wederom de hulp in van vaste producer Angelo Petraglia en van Jacquire King (Tom Waits, Modest Mouse, Billy Talent). Beiden produceerden ook de voorganger.

Monumentaal

Kings Of Leon houdt wel van ironie en opent derhalve het album met de track The End. Onmiddellijk wordt er een monumentale gitaarrif tegenaan gegooid, met een pompeuze productie en de rauwe doch lekker in het gehoor liggende stem van zanger Anthony Caleb Followill.

Eerste single Radioactive is een instant-hit, net zoals de eerste twee singles van het vorige album. Toch ontbreekt een groots meezingrefrein. Pyro en Mary zijn nog twee van zo’n potentiële hits; de ene loom en ingetogen, de ander uitbundig en doorspekt met aanstekelijk gitaarwerk.

Afwisseling

Minder hitgevoelig, maar daarom niet minder goed, zijn The Face en The Immortals. Het zijn twee meer eigenzinnige liedjes en daardoor een welkome afwisseling. Back Down South is een simpele, zomerse track. Op Beach Side verwacht je dan weer een hitrefreintje, maar die blijft uit.

Even lijkt het erop dat Come Around Sundown halverwege inkakt, maar met de stevige rocker No Money voorkomt Kings Of Leon dat. Pony Up klinkt een beetje als een nummer van Red Hot Chili Peppers uit de jaren ’80, maar het wordt nergens zo funky.

Zweverig

De zweverige gitaargeluiden verraden de invloed van ex-Smiths-gitarist Johnny Marr, met name op Birthday. Mi Amigo is een middelmatig nummer, maar in het slotnummer Pickup Truck geeft de band toch nog even gas. Al heeft de wagen opstartproblemen.

Kings Of Leon is een alternatieve rockband die hits probeert te maken. Dat lukt ze slechts ten dele. De eerste helft van het album is echter erg sterk en bevat de nodige singles die het goed zullen doen in je stamkroeg.

7/10