AMSTERDAM - AB III, zo heeft Alter Bridge, de muzikale erfgenaam van het immens populaire Creed, zijn derde album simpelweg gedoopt.

Het lijkt erop dat de groep daarmee in de voetsporen van een legendarische rockact als Led Zeppelin wil treden, maar die zijn toch echt heel wat maten te groot voor deze even professionele als onoriginele band.

Aan ambitie ontbreekt het de band duidelijk niet, dat moge met een dergelijke titel wel duidelijk zijn. Om met het enige werkelijke pluspunt van deze plaat te beginnen: wat professionaliteit betreft zal deze groep wellicht niet zo bijzonder veel onderdoen voor zijn hardrockvoorbeelden.

Kundig

De nummers zijn stuk voor stuk kundig in elkaar gestoken en kennen zonder uitzondering direct gemakkelijk in het gehoor liggende melodieën. Alle muzikanten beheersen hun instrumenten en met name het (solo)gitaarwerk is zonder meer dik in orde.

Daardoor kost het nauwelijks moeite om van de ene kant van de plaat naar de andere te komen, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Afgezaagd

De band zelf benadrukt het sterk emotionele karakter van het materiaal, maar feit is dat alles op deze schijf dusdanig afgezaagd klinkt dat geen enkel lied of ook maar een moment na afloop van beluistering een blijvende positieve indruk achterlaat.

Misschien is er wel een enkel veertienjarig meisje dat in een zeurderig gezongen regel als “I know it hurts” daadwerkelijk erkenning en troost vindt (en als dat zo is, dan is de uitgave van dit album eigenlijk al gerechtvaardigd), maar op de ervaren rockluisteraar komt het nogal triest over.

Alter Bridge specialiseert zich welbeschouwd in zogenaamd gevoelige, maar in werkelijkheid vooral vlakke en kleurloze hardrock, die het resultaat is van een mislukte kruisbestuiving tussen de radiovriendelijke en virtuoze gitaarrock uit de jaren ‘80 en grunge.

Lollig

Van de eerste neemt ze de geliktheid en instrumentbeheersing over zonder het bijbehorende enthousiasme of de vaak lollige sfeer, van de tweede de mineurstemming zonder de doorvoelde existentiële angst. Het resultaat is droevig op een manier die de band zelf ongetwijfeld niet bedoeld heeft.

Neemt niet weg dat Alter Bridge met AB III een vakkundig in elkaar gestoken product op de markt heeft gezet, dat de mensen die de vorige albums van de band kunnen waarderen vast wederom bevrediging zal schenken. Anderen kunnen zich de moeite van het luisteren echter gerust besparen.

6/10

Alter Bridge speelt op 8 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam.