Menig hip tienermeisje raakt dezer dagen oververhit bij het zien en horen van de jongens van het Nederlandse rockkwintet Only Seven Left. Ze zijn het snoepje van de maand. Debuutplaat It Was All A Dream is dan ook zoet en licht op de maag.

Only Seven Left is een jonge band en voor velen relatief nieuw. Toch komt de band niet zomaar uit de lucht vallen. Zo is drummer Bram de Wijs al acht jaar eigenaar van punklabel Stuck In A Day Records en zanger/gitarist Bart van Dalen was het spil van de electro-act Findel.

Opmerkelijk is het leeftijdsverschil tussen de bandleden. De Wijs wordt dit najaar 27, terwijl bassist Hinne Winterwerp twee weken later pas 17 wordt. Only Seven Left ging op tour met collega-collegerockers Destine en MakeBelieve en verzorgde voorprogramma’s van Metro Station en De Dijk.

De nummers op het schijfje zijn geproduceerd door Arno Krabman, die eerder meewerkte aan producties van So Called Celeste, Osdorp Posse, Autumn, Lange Frans & Baas B, ReVamp en MakeBelieve.

Oorspronkelijkheid

De richting die Only Seven Left gekozen heeft, is duidelijk: op Amerikaanse punkpop en pianorock geënte popliedjes. In de precisie waarmee de band binnen deze kaders blijft, gaat veel oorspronkelijkheid jammerlijk verloren.

Dat het vijftal bekwaam is in het maken van aanstekelijke liedjes blijkt anderzijds uit instant-meezingers als Saturday, Silhouettes en Sleeping Without You. De productie van Krabman is bovendien solide en waterdicht.

Volwassen

Een bijzondere gastbijdrage is die van Miss Montreal (Sanne Hans), die afgelopen zomer haar tweede album uitbracht. Het duet I Am Sorry is veruit het sterkste en meest volwassen nummer op de plaat.

It Was All A Dream sluit af met A Shoulder To Cry On, een brave rockballad met een hoog Sky Radio-gehalte, dat memoreert aan de meest softe momenten van Di-Rect. Wel één van de betere vocale prestaties, na een niet altijd perfecte Engelse uitspraak.

Ontbreken

Absent op het debuutalbum zijn de singles October Tune en Turbulence. De liedjes van de in 2007 uitgebrachte EP Forever Is A Lie ontbreken eveneens op de cd. De helft van de tien nummers op dit album verschenen daarentegen wel al eerder op de singles Sleeping Without You en Wake Up Call.

Juist die niet eerder uitgebrachte nummers zijn de moeite waard en maken It Was All A Dream een essentiële aankoop voor de fans. We proeven ambitie en talent bij het snoepje van de maand, al gaat dat gepaard met een kleffe, honingzoete nasmaak.


6/10