Flamingo’s reguleren hun lichaamstemperatuur door op één poot in het water te staan. The Killers-voorman Brandon Flowers staat op zijn soloplaat Flamingo echter met beide voeten op de grond en klinkt erg onderkoeld.

Niet dat Brandon Flowers zijn eerste album zonder zijn medebandleden heeft vernoemd naar deze sierlijke roze vogelsoort, maar naar een straat in Las Vegas waar zijn favoriete platenzaak ooit gesitueerd was.

Op de platenhoes staat dan ook geen flamingo afgebeeld; het beest sierde immers al diverse albums van Christopher Cross. Flowers staat in een kitscherige goudkleurige hotelkamer die uitkijkt op de door neongloed verlichte gokstad in de woestijn van Nevada.

Het merendeel van de nummers op Flamingo werd geschreven tijdens de tour rondom het The Killers-album Day And Age. Producer Stuart Price werkte daaraan mee en helpt Flowers wederom uit de brand, samen met Daniel Lanois (U2, Bob Dylan, Neil Young) en Brendan O’Brien (Bruce Springsteen, Incubus, Pearl Jam).

Beeldspraak

In openingstrack Welcome To The Fabulous Las Vegas zingt Flowers: “Woke up in the rusted frame of a burned-out old DeVille.” Middels deze Bruce Springsteen-achtige beeldspraak over een ouderwetse auto schets hij een somber beeld van zijn thuisstad, zoals Springsteen dat zelf deed op Born To Run.

Dat Flowers fan is van The Boss bleek toen hij met knikkende knieën naast hem op het podium stond op Pinkpop 2009. Met eenzelfde tred als Springsteen door de Streets Of Philadelphia wandelde, zwerft Flowers over de boulevards van Sin City op synthpopballad Only The Young.

Onkreukbaar

Flowers wordt vergezeld door Jenny Lewis van Rilo Kiley op het plezierig pijnlijke Hard Enough. De stemmen kleuren mooi en er gloort iets van hartstocht in de kille en onkreukbare vocalen van de zanger. Jilted Hearts & Broken Hearts behoort eveneens tot de betere vocale prestaties.

Soms komen liedjes laat op gang, zoals gospeltrack On The Floor en het overdadige Playing With Fire. Juist met compacte popliedjes als Was It Something I Said? (ondanks de pathetische falsettozang), Crossfire en Magdalena blinkt de Killers-zanger uit.

Gemis

Muzikaal gezien vormt Flamingo een missing link tussen Springsteens Tunnel Of Love, Release van de Pet Shop Boys en Flowers eigen werk met The Killers. Hij draagt in zijn eentje een plaat die voor zijn complete band bedoeld was. Dat gemis is soms voelbaar.

Op de succesalbums van The Killers pronkte Brandon Flowers gracieus met zijn veren; zijn eerste solovlucht is voorzichtig en eindigt in een veilige landing. Gelukkig resideert hij in The Capital Of Second Chances.

7/10