Midden jaren ’90 maakte Helmet furore met een zeer eigen mix van noiserock met metal en hardcore. Na negen jaar hadden de bandleden echter genoeg van elkaar gezien en daarom werd in 1998 de stekker uit de groep getrokken.

Met albums als Meantime en Betty was de band genrebepalend geweest, maar elkaar konden ze niet meer luchten.

Bij oprichter Page Hamilton blijft het echter al die jaren kriebelen. In 2004 graaft hij Helmet op en begint opnieuw platen te maken.

In eerste instantie nog met andere oud-leden van Helmet, maar op Seeing Eye Dog is de zanger, gitarist en producer het enige overgebleven originele lid.

Spijkerbroek

En van het originele geluid is ook vrij weinig overgebleven. Helmet van 2010 klinkt zoals de zwarte strakke spijkerbroek uit 1994 die er ook zo uit ziet.

Vaal en afgewassen, met daaronder nog steeds hetzelfde model maar met langzaam losraffelende naden. Op een aantal kleine lichtpuntjes na (zoals de titelsong en Miserable) klinkt de band als een ongeïnspireerde kopie van zichzelf.

Dieptepunt

Dieptepunt wordt geraakt wanneer And Your Bird Can Sing van The Beatles in een B-versie uitgevoerd wordt. Hieruit blijkt voornamelijk waarom Hamilton al de voorgaande jaren zich heeft gericht op schreeuw-zingen. Buiten dat het meer in het straatje van Big Star had gepast, valt zijn stem hier volledig door de mand.

Vraag is echter of mensen zover komen bij het beluisteren van deze plaat. De neiging om een van de eerste twee of drie platen op te pakken wordt gedurende deze plaat met elk nummer groter.

Belegen

Helmet is oud geworden en zo klinkt de band ook, oud en belegen. Dit terwijl bands als Prong, Unsane en andere uit de golf waar Helmet midden jaren ’90 bands nog steeds bij de tijd klinken.

Misschien is het de sabbatical van zes jaar geweest die de passie uit de band heeft gewrongen, maar de Helmet die was is niet meer. Het doet je dan ook afvragen of die hond niet beter een keer een oor te luisteren had kunnen leggen, dan met dat ziende oog te kijken.

4/10

Helmet speelt op 17 november in Luxor in Arnhem en op 18 november in W2 in Den Bosch.