Soms hebben popliedjes een dubbelleven. In het geval van Charlie Dée wil de ironie dat haar nummer Have It All werd gebruikt in een DELA-commercial. Het is tevens de leadsingle van haar derde studioalbum Husbands And Wives.

Begin 2006 verraste Charlie Dée – die eigenlijk Renée van Dongen heet – met het mooie album Where Do Girls Come From. Een dik jaar later verscheen de opvolger Love Your Life en in 2009 verscheen een omvangrijke cd-/dvd-box met Joni Mitchell-liedjes.

Husbands And Wives is na de box met live-opnames van het Mitchell-materiaal de tweede release op Bladehammer Music. De eerste twee albums verschenen beiden bij PIAS.

Het overgrote deel van het album werd geproduceerd door Reyn Ouwehand, die eerder samenwerkte met Nederlandse zangeressen als Ellen ten Damme, Wende, Birgit Schuurman, Sita en Elle Bandita, maar ook met Kane, Solo, Coparck en Alain Clark.

Huwelijk

De plaat gaat van start met het titelnummer, een akoestisch liedje met Dée’s visie op het huwelijk. Have It All verwierf al enige bekendheid vanwege de eerder genoemde reclamespot. De volledige versie is echter ook meer dan de moeite waard.

Liefdesbetuigingen waren zelden meer direct dan het slepende I Love You, het dromerige Kiss Me en het frivole Heavenly. Die kriebelende onderbuikgevoelens komen zelfs terug bij de bezongen hoofdpersoon in Mouse In My Kitchen. “She wants to have some babies.”

Scheiden

Een belangrijk thema op de plaat is scheiden – of in ieder geval het uiteenvallen van een relatie – getuige titels als Leaving Me, Baby Come Back, Since He’s Gone en Weep For Me. Toch zijn niet alle liedjes noodzakelijk zwaar  van stof of van muzikale verpakking.

Leaving Me is juist het meest luchtige nummer op Husbands And Wives en is vergelijkbaar met nummers van Sheryl Crow of Stevie Ann. Baby Come Back is een lief klein popliedje. Toch schemert de treurnis van een verbroken relatie door in Since He’s Gone, al is Weep For Me voorzichtig hoopvol.

Tiësto

De Tiësto-remix van Have It All volgt na een track bestaande uit 21 minuten en 45 seconden absolute stilte. Hoewel de remix totaal los staat van de overige tracks (vandaar de lange pauze), blijkt wel dat Tiësto de diepgang van het nummer heeft begrepen en er niet zomaar een stampnummer van heeft gemaakt.

Charlie Dée vat haar album vol wispelturige liefdesliedjes mooi samen in het slotnummer Fragile Heart. Zelfmedelijden en zelfrelativerend vermogen wisselen elkaar af en laten de belevingswereld horen van iemand die worstelt met het einde van een mooie liefde.

7/10