De oudere jongeren van Scram C Baby tonen zich op hun zesde studioplaat wederom de friste rock ’n roll band van Nederland.

Na het afscheid van Daryll-Ann, Caesar en Johan is Scram C Baby de enige overgebleven pionier van de Excelsior-stal. Onvermoeibaar presenteren de Amsterdammers deze maand alweer hun zesde studioalbum.

Een van de redenen dat Scram C Baby al zo lang meegaat is dat de band zich niet krampachtig probeert steeds opnieuw uit te vinden. Het viertal maakt gewoon leuke rockende platen overgoten met een smakelijke eigen saus en doet dat met verve, zo ook op Slow Mirror, Wicked Chair.

Scram C Baby bedient zich ook nu van indie rock ’n roll die (vaak ook binnen een liedje) voortdurend verschiet van grillig naar uiterst aanstekelijk. Pakkende liedjes als Ear Truck worden afgewisseld met abrupte overgangetjes en gespuugde zang in nummers als Tebaxtro.

Onnavolgbaar

Zanger John Cees Smit is weer op dreef met afwisselend spitsvondige of onnavolgbare tekstuele bijdragen. Afwisselend zingend, pratend en schreeuwend oreert hij over drugs, relaties, genialiteit of de handen van Michael Jackson.

Een opvallende bijdrage is het nummer M.A.R.I.T., dat werd geschreven voor het afscheidsconcert van Caesar. Ook op plaat is het een even sterke als grappige ode, vol knipogen naar drugs, verbasterde Caesar-citaten en de inmiddels ingelijfde drumster van die band.

De potpourri van tempo’s, stijlen en teksten die Scram C Baby kenmerkt heeft ook van deze
zesde plaat een fris klinkend geheel gemaakt. Deze pioniers zijn nog lang niet aan stoppen toe.

7/10

Scram C Baby presenteert Slow Mirror, Wicked Chair op 11 september in Paradiso, Amsterdam.