Na het winterse en uiterst donkere End Times in januari dit jaar waarin geboren pessimist Mark 'E' Everett eenzaam en alleen de scheiding van zich afzong, leek de vraag gerechtvaardigd of het nog wel ooit goed met hem zou komen.

Maar de zon is gaan schijnen en zelfs in het duistere universum van Eels schijnt er na het eind de tijden een toekomst te zijn.

Tomorrow Morning, de derde plaat in twee jaar en de negende in totaal, is de afsluiter van een drieluik. Hombre Lobo: 12 Songs Of Desire uit 2009 was een treurplaat over zijn overleden familieleden.

Op End Times bracht hij met de nodige zwarte humor de ondergang van zijn relatie in beeld en leek werkelijk alle hoop verloren.

Kolibrie

Maar nu heeft Everett een nieuwe vriendin gevonden (Baby Loves Me) en zit hij niet meer als een zware steen aan de grond maar blijkt hij zo licht als een kolibrie (Hummingbird). Herstel, hoop en nieuwe liefde kleuren deze plaat, geen onbekende onderwerpen voor Eels.

Begrijpelijk dan ook dat met de verandering van thematiek ook het geluid op Tomorrow Morning afwijkt van de twee voorgangers. Een positiever en opener sfeer en vooral ook veel gevulder dan End Times, waar Everett zich slecht sporadisch liet begeleiden door andere muzikanten.

Gospel

Voor dit album is de casio weer uit de kast getrokken en de studio wederom gevuld met begeleiders. Op de kerkelijk galmende gospel Looking Up lijkt hiervoor zelfs een kapel met handklappende antwoordzangers te zijn gevuld.

De receptuur van Eels is echter niet wezenlijk veranderd. Het is de toonzetting waar de nuance ligt, meer up-tempo, meer speelse effecten en veel gebruik van majeur akkoorden. Dit maakt het een warme plaat met veel kleur en details, waar het geluk van afspat. Zo duidelijke dat het bij nummers als The Man en Baby Loves Me ook werkelijk op de luisteraar overspringt.

Drieluik

Toch ligt Tomorrow Morning binnen het drieluik in de schaduw van het middenstuk. Het licht mag dan binnenvallen op deze laatste in de serie, de grijstinten waarin de plaat uit januari is geschilderd, staan scherper op het canvas en knallen harder van het doek.

Tomorrow Morning is een mooie afsluiter, maar de aandacht blijft afglijden naar End Times.

7/10