My Favorite Scar laat op haar titelloze debuut horen niet alleen de kwaliteit, maar ook het materiaal te hebben internationaal potten te breken.

Een deal in januari met major Universal, zorgde de afgelopen maanden dat My Favorite Scar behoorlijk werd gehypt. Want nog voordat er een album was, speelde het vijftal al als voorprogramma van bijvoorbeeld Megadeth, Epica en KISS.

Na al die optredens is daar nu (eindelijk) het titelloze debuut. ‘Dark rock’ noemen zanger Jeroen ‘Jay’ van Riet, zijn broer Eef ‘Evan’ (gitaar), bassist Pat(rick) de Kok, gitarist Daan ‘Dan’ Janzing en drummer Stephen van Haestregt het genre waarin My Favorite Scar opereert.

Within Temptation

Inderdaad, oud-Within Temptation drummer Stephen van Haestregt. Hij verliet eerder dit jaar het krukje bij die succesvolle band omdat hij zichzelf persoonlijk én muzikaal beter thuis voelt bij My Favorite Scar.

Een band die op hun debuut toegankelijke radiorock (eerste single Kingsize) afwisselt met snoeiharde metal (No Love Lost, met een meegruntende Jan Chris de Koeyer van Gorefest en Save Me).

Tool

Invloeden van Tool (opener Liberty Is Dead en Burn Down), Alice In Chains (titelsong My Favorite Scar (met gastvocalen van Colette Schiphorst (Good Things End) en X Factor finaliste Rachel Kramer), Rammstein (Waste), Stone Sour en nu-metalbands als Linkin’ Park zijn duidelijk hoorbaar.

De tien eigen nummers – aangevuld met The Cult-cover Rain – zitten goed in elkaar en het melancholisch geluid ligt lekker in het gehoor. Niet vreemd met producer Oscar Holleman (Within Temptation, Gorefest, Vals Licht) achter de knoppen.

Herseninfarct

Ondanks dat de Waalwijker tijdens het opnameproces tot twee keer toe getroffen werd door een herseninfarct, weerhield dat het oud-lid van Vengeance er niet van het album te voltooien.

Het resultaat is een verzorgde rockplaat waarmee het vijftal absoluut geen modderfiguur slaat. En met terugwerkende kracht al die high profile optredens rechtvaardigt.

My Favorite Scar is de komende tijd onder meer live te zien op Huntenpop in Ulft (13 augustus), Booch? Festival in Heerlen (14 augustus), Lowlands (22 augustus) en Breda Barst (18 september).

8/10