Berlijn is een plek van inspiratie voor veel muzikanten. Lou Reed, David Bowie en Depeche Mode maakten er meesterwerken. De clubs van de Duitse hoofdstad gaven Scissor Sisters-zanger Jake Shears de benodigde inspiratie voor Night Work.

Scissor Sisters brak in 2004 door met een debuutalbum vol frivole seventiespop. In 2006 maakte de band zich onsterfelijk met de wereldhit I Don’t Feel Like Dancin’, afkomstig van het tweede album Ta-Dah.

Een derde album stond al een tijdje in de steigers, maar het eindresultaat werd door Scissor Sisters niet goed genoeg bevonden. Teleurgesteld met het weggooien van anderhalf jaar werk, zocht Shears zijn heil in Berlijn. De muziek die hij daar hoorde revitaliseerde zijn werklust.

Samen met Stuart Price werd het reeds opgenomen materiaal herzien en opnieuw opgenomen. Als eerbetoon aan de Berlijnse underground kreeg dit album de titel Night Work mee; een spannende popplaat, met tientallen verwijzingen naar disco en new wave.

Wederdienst

Stuart Price is een druk baasje; hij produceerde en mixte ook Aphrodite, het nieuwe album van Kylie Minogue. Shears schreef mee aan één van de nummers op Minogue’s album. Kylie bewijst een wederdienst door achtergrondvocalen te verzorgen op Any Which Way; een disconummer in de geest van Sylvester.

Een andere muzikale gast op Night Work is Santigold. Zij is coauteur en vocaliste op Running Out, dat een verloren gewaande opname zou kunnen zijn van Heaven 17 of The Human League, over een gitaarrif die gekopieerd lijkt van She Sells Sanctuary van The Cult.

Disco-uitstapjes

Harder You Get klinkt als een obscure ABBA-song, die vanwege de suggestieve teksten in de kluis van Benny en Björn bleef liggen. Titeltrack Night Work is geënt op werk van Donna Summer, Bee Gees en Leo Sayer uit eind jaren ’70 en ligt in het verlengde van zeldzame disco-uitstapjes van The Rolling Stones, Elton John en Bryan Adams.

Elders zijn elementen van vroege MTV-iconen als Frankie Goes To Hollywood, The Cure, Robert Palmer en Duran Duran duidelijk aanwezig. Juist waar Scissor Sisters dichtbij zichzelf blijft (Whole New Way, Fire With Fire, Skin Tight) is de band op zijn best.

Avontuurlijk

Anders dan op de nieuwe van Kylie Minogue, levert Stuart Price met Night Work een avontuurlijke productie af, geheel ondergeschikt aan de liedjes. De heren en dame van Scissor Sisters bewijzen intelligente popliedjes te kunnen schrijven.

Niet wetende dat Night Work een album is van Scissor Sisters, zou je als onwetende luisteraar kunnen denken dat dit album al in 1984 is gemaakt. Dat was ook het uitgangspunt van Shears; terugkeren naar de disco’s van weleer.

8/10