In zijn hoogtijdagen kon Kula Shaker er prat op gaan een van de snelst verkopende debuutalbums op de naam te hebben. K uit 1996 zette de Britse band in een keer op de kaart, en de soundtrackbijdrage aan de film I Know What You Did Last Summer, Hush, deed de rest.

Wat daar op volgde haalde deze verkoopcijfers echter niet en in 1999 hingen de leden van Kula Shaker de gitaar aan de spreekwoordelijke wilg.

Pigs, Peasants And Astronauts deed het deksel op de pan, de passie was eruit, Kula Shaker was dood. Maar het bloed gaat soms waar het niet gaan moet en in 2004 is de band herboren.

Reïncarnatie

Pilgrims Progress is de tweede plaat sinds de reïncarnatie. En zoals een goed Hindoe betaamt, doet deze plaat geen vlieg kwaad. Weliswaar niet zo liefelijk als Strangefolk, maar indruk maken zoals bij K dat zit er niet meer in.

Psychedelische rock is nog steeds het hoofdingrediënt, maar daar waar Kula Shaker uit de jaren ’90 nog wel eens lekker kon knallen heeft de band nu met tamboerijn, sitar en gitaar plaatsgenomen rond het kampvuur.

Gedegen

Twaalf gedegen nummers, dat wel. Maar gedegen is niet genoeg, zonder passie, bevlogenheid en een sprankje originaliteit. En daarvan is weinig terug te horen op deze vierde langspeler. Of het moeten de strijkers zijn die al bij opener en eerste single Peter Pan RIP klinken en later in de plaat nog eens terugkeren. Verder hangt er een nogal gezapige en te lome sfeer over deze plaat.

Er zijn wel uitzonderingen te noemen waar de band in hun mysticisme wel even uit de bocht vliegt, zoals Figure It Out, waar even wordt doorgetrapt, en All Dressed Up of de afsluiter en daarmee hoop dnaar de toekomst Winters Call. Maar de band lijkt zijn momentum te hebben gehad.

Superstar

Soms klinkt het zelfs alsof The Black Crowes doet alsof het Beatlescoverband Oasis is. Waarbij de adoratie van de psychedelica uit de eind jaren ’60, begin jaren ’70 soms wel heel letterlijk wordt genomen, zoals in Modern Blues waar openlijk een riff uit Jesus Christ Superstar wordt geript.

Hoewel er een stijgende lijn zit in de productie sinds de wedergeboorte, is er niet bepaald sprake van een succesvolle reïncarnatie. Je zou je haast afvragen of in de cyclus des leven het mogelijk is een kaste lager uit te komen na het gewisse eerste overlijden. Dichterbij Nirwana is Kula Shaker in ieder geval niet gekomen

6/10