Met zijn derde langspeler levert het Australische Parkway Drive een goed in elkaar stekend en prettig in het gehoor liggend metalcore-album af.

Een iets eigenzinniger aanpak had het resultaat echter wat verder boven het maaiveld doen uitsteken dan nu het geval is.

Vage onderwatergeluiden, gevolgd door een lyrisch intro op akoestische gitaar, openen de schijf op een opvallend overpeinzende noot.

Het zal te maken hebben met het onderliggende verhaal van deze plaat, dat handelt over een man die op zoek gaat naar de waarheid en daarvoor de diepe wateren in zichzelf moet verkennen.

Gebrul

Gelukkig voor de metalcorefanaat is de rust niet van lange duur en wordt het innerlijk al snel gepeild door middel van vertrouwd diep gebrul, gebas en getrommel.

Dit wordt even later aangevuld met pakkend melodisch gitaarwerk dat sterk herinnert aan In Flames en aanverwante Göteborg-groepen. Daarmee zijn de parameters waarbinnen dit album zich ophoudt ook meteen grotendeels gegeven.

Spanning

Dat wil niet zeggen dat dit album vervelend is om naar te luisteren, want door het veelvuldig snel wisselen van groove en geluid binnen nummers, weten de Australiërs de spanning er goed in te houden.

Het afwisselende geschreeuw van voorman Winston McCall, dat uiteenloopt van grunts tot fel gekrijs en hardcorekreten, draagt daar zeker het nodige aan bij (hoewel dat sommige luisteraars ongetwijfeld ook op de zenuwen zal werken).

Desalniettemin had de plaat baat gehad bij een wat meer afwijkend geluid. Nu is het album prima te behappen (ook al omdat het niet langer dan een kleine drie kwartier duurt), maar is op enkele uitzonderingen na niet uitzonderlijk memorabel.

Niveau

Meer opmerkelijke nummers als het boeiend opgebouwde Sleepwalker en het mede door zijn punkrockachtige refrein direct aansprekende Home Is For The Heartless zouden het niveau van deze plaat nog aanzienlijk omhooggetrokken hebben.

Het werkstuk zoals het er nu ligt, is echter meer dan degelijk te noemen (en bovendien uitstekend geproduceerd) en zal de liefhebber van het genre allerminst teleurstellen.

Hopelijk durven onze vrienden aan de andere kant van de wereld de volgende keer echter iets meer risico’s te nemen.

7/10

Parkway Drive speelt in het kader van de Never Say Die! tour op 7 november in 013 in Tilburg.