Terwijl de rest van Bloc Party het voorbeeld van Wouter Bos en Camiel Eurlings volgt en zich richt op het eigen leven en gezin, gaat Kele als een muzikale Jack de Vries aan een artistieke buitenvrouw.

Het resultaat is het solodebuut The Boxer, een plaat die meer op de elektronische kant van thuisbasis Bloc Party leunt en minder op zijn indiepop zijde.

En die dancekant is nogal mager zonder zijn gitaarvrienden. Op het eerste gehoor klinkt The Boxer nog wel als een aardige plaat, maar zeker niet meer dan dat.

Daar waar Bloc Party zich wellicht de meest vernieuwende indiepop band na Radiohead in Engeland mag noemen, is er bij Kele’s solodebuut weinig vernieuwing of drang tot experimenteren terug te vinden.

Of de drang tot experiment moet zich uiten in het simpele feit dat hier voor een danceplaat is gekozen.

Inwisselbaar

Maar de nummers zelf zijn inwisselbaar. Niet slecht, maar nergens vlammend of bevlogen, zoals Kele dat wel kan zijn, maar dan met kornuiten. Sterker nog, binnen de laffe dance die dan refereert aan Chemical Brothers, dan Depeche Mode en soms lijkt te willen verwijzen naar disco en trance komt de anders juist zo sterke stem van de zanger nauwelijks uit de verf.

Probleem van de plaat is dat deze enige vorm van urgentie mist, met als mistroostig dieptepunt Rise. Hier huilt Kele in herhaling “You are stronger than you think” over een plat elektrodeuntje uit op goedkoop winstbejag. Dat komt echter vijf minuten lang niet aan.

Daar waar de dance- en elektro-invloeden bij Bloc Party de band verheffen, blijft hier niet meer dan een dun laagje over. Slechts een moment weet Kele dit nog te overtreffen, in het wel heel erg doorzichtige marsnummer Walk Tall.

Afvallers

Dan komt daar nog eens bij dat veel van de tracks overkomen als afvallers van andere gerenommeerde artiesten in de synth- en elektrowereld, of zelfs van Bloc Party zelf.

Met het gevolg dat de dance en synthpopliefhebbers deze plaat links zullen laten liggen. Ze hebben Squarepusher, Chemical Brothers en Depeche Mode al en vullen dat liever aan met werk met body en eigen gezicht.

En de fans van Bloc Party, zullen zich bedrogen voelen. De hoop is dat de andere het gezin weer snel de rug toe keren om zich te vervoegen bij Bloc Party, om daar Kele’s aspiratie tot danceact te temperen.

5/10