Na een relatieve rustperiode van acht jaar is Tom Petty and The Heartbreakers terug met een gloednieuw album: Mojo. De vijftigers zijn duidelijk niet van plan het rustiger aan te doen, want de plaat bevat enkele rauwe gitaarnummers.

In 1976 richtte Tom Petty de band op en datzelfde jaar nog verscheen het naamloze debuutalbum met daarop onder andere Breakdown en American Girl. Mojo is het twaalfde studioalbum van Tommy Petty met The Heartbreakers en zijn vijftiende in totaal.

Het vorige studioalbum van Tom Petty and The Heartbreakers – The Last DJ – dateert alweer uit 2002.

In de tussentijd bracht Petty zijn derde soloplaat uit (Highway Companion, 2006) en verscheen het debuutalbum van Mudcrutch (2008), met de kernleden van The Heartbreakers en Petty zelf.

Zoals gebruikelijk is het merendeel van de liedjes ook op Mojo weer volledig van de hand van Tom Petty. Gitarist Mike Campbell is coauteur op First Flash Of Freedom, I Should Have Known It en Good Enough. Campbell was als componist ook verantwoordelijk voor Boys Of Summer van Don Henley (afgewezen liedje door Petty).

Blues

Zoals de albumopener Jefferson Jericho Blues al aangeeft, richt Tom Petty zich op Mojo meer op blues dan we van hem gewend zijn. Blues is één van de belangrijkste wortels van de muziek van deze band, maar kwam zelden zo duidelijk aan de oppervlakte.

Vooral het stedelijke geluid van de Chicago-blues klinkt duidelijk door in nummers als Running Man’s Bible, Candy, U.S. 41 en Takin’ My Time. Het scheurende gitaarwerk van Petty en Campbell past hier goed bij, net als het toetsenspel van Benmont Tench op de Hammond.

Typisch

Het kenmerkende keelgeluid van Tom Petty blijft daarentegen fier overeind. De tijdloze ballad No Reason To Cry, het bedachtzame Something Good Coming en de rocksong High In The Morning klinken als typische Tom Petty-nummers.

Het relaxte The Trip To Pirate’s Cove heeft een soortgelijke vibe als Snowy White’s Bird Of Paradise en het groovy Let Yourself Go gebruikt dezelfde melodie als Radar Love van Golden Earring. Don’t Pull Me Over is een bluesliedje op een reggaeritme.

Interessant

Mojo is een nieuw en interessant hoofdstuk in de omvangrijke discografie van Tom Petty and The Heartbreakers, die altijd al diep geworteld lag in de Amerikaanse cultuur. Liefhebbers van bluesrock kunnen goed uit de voeten met deze plaat.

Dat de liedjes op Mojo minder sterk zijn dan bij Tom Petty gebruikelijk is, valt nauwelijks op door waterdichte arrangementen en het ongekende vakmanschap dat van deze plaat afspat.

8/10