De populairste soulzanger van Nederland – en tevens één van de weinigen die de finesses van het genre begrijpt – brengt zijn langverwachte derde album uit. Hierop minder potentiële hits, maar aanzienlijk meer soul.

Alain Clark begon zijn carrière met Nederlandstalige producties. Zijn naamloze debuutalbum uit 2004 bevatte het hitje Heerlijk. Clark produceerde verder onder meer het tweede album van Jim (Bakkum, Idols-finalist 2003) en de top 10-hit Vakkenvuller van Simon (een parodie op een hit van Eamon).

Dat alles was in één klap vergeven en vergeten met de release van zijn eerste Engelstalige album, Live It Out.

Vier van de singles van het album werden door Radio 538 uitgeroepen tot Alarmschijf, waarna bekroningen volgden als een 3FM Award, een Rembrandt Award, een TMF Award en een Edison Award.

In het geval van Alain Clark werd de traditionele moeilijke tweede plots gezien als een succesvol debuut. Colorblind fungeert nu dus als de moeilijke tweede, al beroept Clark zich op legio hitmakers.

Imposant

Het lijstje sessiemuzikanten dat meewerkt aan het album van Alain Clark is imposant: drummer Steve Gadd (Paul Simon, Steely Dan, Chick Corea), gitarist Dean Parks (Michael Jackson, Madonna, Steely Dan), bassist Pino Palladino (John Mayer Trio, The Who, Eric Clapton) en gitarist Michael Sembello (van de hit Maniac uit 1983).

Dat die mannen kunnen spelen, spreekt voor zich. Voor de eerste single, Love Is Everywhere, nodigde Clark het neusje van de zalm van de Nederlandse popzangeressen uit om in het achtergrondkoortje te zingen en op het ontroerende Too Soon To End gaat hij in duet met Diane Birch.

Helden

Meer dan voorheen leunt Alain Clark op het muzikale nalatenschap van zijn helden. Zo is Leave Her een lief klein popliedje dat niet had misstaan op een album van Michael Jackson, terwijl hij op Rich en Easy overduidelijk leentjebuur speelt bij Prince.

Dat de sessiemuzikanten een historie hebben bij Steely Dan wordt evident op Blame It On Me, dat dezelfde groove heeft als Rikki Don’t Lose That Number. Andere onmiskenbare invloeden zijn Earth, Wind & Fire (Wonderful Day) en Kool & The Gang (Summer In My Mind).

Herkenbaar

Het beste en tevens meest afwijkende nummer op Colorblind is For Freedom, een zomers liedje waarin softrockers als Christopher Cross, Steve Winwood en Boz Scaggs weerklinken. Toch blijft Alain Clark altijd herkenbaar als zanger.

Colorblind is een veel frisser, diverser en kleurrijker album dan Live It Out. Met briljante muzikanten en prettige liedjes maakt Alain Clark zijn beste album tot nu toe. Of hij het succes van de voorganger zal benaderen moet nog blijken, want er staan nauwelijks hits op dit surrogaat voor de moeilijke tweede.

8/10