After Forever is niet meer, maar met het debuutalbum van haar nieuwe groep Revamp laat ‘vamp’ Floor Jansen luid en duidelijk horen nog lang niet uitgezongen te zijn.

Alleen en in duet met verscheidene gastvocalisten verkent ze de vele mogelijkheden van haar stem op een veelzijdige, meestal harde instrumentale ondergrond die veelal voortbouwt op het geluid van haar vorige band.

Als er al After Forever fanaten zouden zijn die zorgen hadden over de muzikale richting die Jansen met Revamp zou inslaan, dan is albumopener Here’s My Hell op zich al meer dan voldoende om deze weg te nemen.

Het bombastische karakter van het stuk, de dramatische zang van de frontvrouw, ja zelfs de aanwezigheid van grunter George Oosthoek voor het vocale contrast: alles klinkt direct heel vertrouwd in de oren.

Stemgeluid

Hoewel, na een minuut of drie neemt Jansen even gas terug voor een bijna fluisterend gezang dat weldra in een schreeuw eindigt. Het is typerend voor de diverse manier waarop ze haar stemgeluid inzet op dit album.

Van de meeslepende vocalen in Head Up High, tot het schitterende duet Sweet Curse met Russell Allen (met wie ze ook de eerste Christmas Metal Symphony in 013 al uitstekend afsloot), naar de bijna naar alternatieve rock neigende stijl van Under My Skin.

Afwisselend

Het is echter niet alleen de zang die deze schijf zo afwisselend maakt. Ook de composities zijn onderling behoorlijk verscheiden, wat niet hoeft te verbazen gegeven het feit dat verschillende personen ze geschreven hebben.

Voor dit album heeft Jansen namelijk schrijfhulp gekregen van Waldemar Sorychta (die bijvoorbeeld ook al met Lacuna Coil gewerkt heeft) en Joost van den Broek (naast ex-toetsenist van After Forever onder andere de muzikale aanvoerder van voornoemde Christmas Metal Symphony).

Het resulteert in een boeiende auditieve reis, die de luisteraar via het plechtig getitelde en rijk gearrangeerde veelluik In Sickness ‘Till Death Do Us Part en het licht oosters gekruide The Trial Of Monsters leidt naar het afsluitende I Lost Myself, waarin de zangeres enkel door een piano begeleid wordt. Het vormt een intiem slot van een prachtplaat van internationale allure.

8/10

Revamp speelt binnekort op verschillende podia in het land, kijk hier voor een overzicht.