Het grote publiek kent Jamie Lidell vooral van zijn door Otis Redding geïnspireerde hit Multiply, maar de inmiddels 36-jarige Britse zanger heeft meer in zijn mars. Compass is een album vol stuurloze soul en funk.

Wie gaat speuren naar Jamie Lidell komt bij een soort geheime discografie van de beste man uit. Zo blijkt Lidell toch al het één en ander gedaan te hebben, in de meest uiteenlopende genres. Echter, met gelimiteerd succes.

Ook solodebuut Muddlin Gear blijft overwegend onopgemerkt, totdat in 2005 het album Multiply verschijnt. De titeltrack is de leadsingle en katapulteert de bekendheid van Lidell van het ene op het andere moment naar ongekende hoogte.

Met het album Jim bouwt Lidell voort op de behapbare soul van Multiply. Na twee toegankelijke albums waagt Lidell zich aan zeer experimentele soul, funk en gruizige soundscapes.

Moeilijk

Voor het ongetrainde oor is Compass een moeilijk album om doorheen te komen. Voor degenen die het rauwere en obscuurdere werk van Sly Stone, Larry Graham en Prince niet uit de weg gaan, valt er genoeg te beleven.

Lidell citeert meerdere helden. Beck weerklinkt in Your Sweet Boom, honingzoete Teddy Riley-R&B druipt uit het voortreffelijke She Needs Me en het bizarre I Wanna Be Your Telephone ademt de bedrijvigheid en inventiviteit van Funkadelic.

Helft

Het vrolijke Enough’s Enough is één van de weinige toegankelijke liedjes op Compass en komt het dichtst in de buurt van de hit Multiply. The Ring zou geschreven kunnen zijn voor een bloederige Tarantino-film. Tot zover de uitstekende eerste helft.

De tweede helft start matig met het vlotte You Are Walking en het groezelige I Can Love Again. Compass bereikt een creatieve piek met het uit samples opgebouwde It’s A Kiss, gevolgd door de auditieve spaghettiwestern in het titelnummer.

Zwaarmoedig

Het lompe Coma Chameleon hakt er flink in, terwijl het album besloten wordt met de slepende en spookachtige tracks Big Drift en You See My Light. Zo is Compass op de valreep toch nog een behoorlijk zwaarmoedige plaat.

Jamie Lidell raast over een emotionele achtbaan en weet dat te vertalen naar een collectie supersonische soulnummers en aanverwante garagefunk. Compass gaat alle kanten op, maar het enige dat richting aangeeft is de priemende stem van Lidell zelf.

8/10