Na een paar jaar afwezigheid en een verbroken relatie keert Stevie Ann terug met haar derde album, Light Up. Eindelijk lijkt alles op zijn plek te vallen; de juiste liedjes, de juiste timing, het juiste label en de juiste producer.

De van oorsprong uit Limburg afkomstige Stevie Ann verraste muziekminnend Nederland in 2005 met de release van haar ontwapenende debuutalbum Away From Here bij HKM en CNR Music.

De door Tren van Enckevort (Rowwen Hèze) en Arno Guveau (From USA, Into Seven) geproduceerde plaat werd pas laat opgemerkt door het grote publiek.

Onenigheid tussen de producers, het label en de manager brachten de carrière van Stevie weinig goeds. K’s Choice-producer Werner Pensaert remixte opvolger Closer To The Heart voor release, maar het eindresultaat leek juist verder van Stevie af te staan.

Inmiddels heeft er weer een wisseling van de wacht plaatsgevonden, maar ditmaal betreft het absoluut een upgrade. Stevie verhuisde van CNR naar Universal en werd gekoppeld aan sterproducer Mitchel Froom (Sheryl Crow, Crowded House, Elvis Costello).

Otis

Waar het eerste album een nadrukkelijke americana-stempel had, was op de opvolger juist de gitaren opvallend aanwezig. Op de albumopener en titeltrack worden we meteen begroet door aanzwellende blazers, die lijken weggevlogen uit een nummer van Otis Redding.

De kalmerende soulklanken in de geest van Redding vinden ook verderop het album hun weg, in Something Dark en That Thing. Toch is Light Up beslist geen soulalbum. Het bevat voornamelijk een mix van country, folk en Amerikaanse radiorock.

Prominent

Wat Froom goed begrepen heeft, is dat hij de liedjes van Stevie Ann niet hoeft te begraven in talloze lagen aan productie. Overal houdt hij het klein en intiem, met een prominente plek voor de uit duizenden herkenbare stem van Stevie.

Zelfs op overduidelijk door Sheryl Crow beïnvloede liedjes als To Forget Her en Move On klinkt Stevie Ann nog steeds als Stevie Ann en niet als het zoveelste gitaarmeisje dat haar geluk gaat beproeven in Nashville.

Integriteit

Wat Stevie Ann bovenal siert is dat ze liedjes blijft maken die bij haar passen. Menig popmeisje is tijdens een samenwerking met een internationale topproducer in de verleiding geraakt om afstand te doen van haar muzikale integriteit.

Ondanks de imposante namen op de hoes kiest Stevie Ann niet voor schaamteloze commercie, maar voor de lieve, kleine liedjes die haar groot hebben gemaakt.

9/10