Hoewel deze plaat in afzondering in het regenachtige Oxford is geschreven en ver van de zon in Zweden is opgenomen, zou je haast denken dat de heren van Foals voor hun tweede naar Kongo zijn afgereisd.

Op het moment dat de cd draait, gaat de zon schijnen en gaan de heupen wiegen.

Staccato gitaarwerk en Afrikaanse ritmes gegoten in een frisse popjas kleuren Total Life Forever van begin tot eind.

Ergens in de verte zorgen huilende gitaarstukken nog voor een herinnering aan de postrockband die Foals was nog voor haar eerste plaat. Voorbije tijden, maar niet vergeten.

Elektronica

Om het geheel te complimenteren wordt elektronica ingezet, beats, effecten en geluiden die zo uit het technovocabulaire komen. After Glow, zo’n nummer waar vroeger iedereen op zou slijmdansen, is zes minuten opbouwen naar de uiteindelijke climax op een wijze die vaak ook terug te horen is op de betere dance-feesten.

Opvallende verschil met Antidote, het verrassende debuut, is de sprankelende productie. Foals komt op Total Life Forever daardoor nog beter uit de boxen gerold. Soms klinkend als een dansversie van de artrock van Talking Heads, dan hintend aan de wereldpop van Peter Gabriel in een saus Depeche Mode, heeft Foals het eigen exotische geluid gecreëerd.

Extase

Deze tweede is zo’n plaat die het hoofd laat zweven. 2 Trees brengt werkelijk het hoofd in de wolken, golvend op een zomerse dancebeat en atmosferische gitaren. Daarover de echoënde falset van Philippakis doet de rest. Onderweg naar extase, en die komt een verwarrende danshemel als einde.

Waarschijnlijk komt deze plaat nog beter uit de verf wanneer hij live wordt uitgevoerd in een overgevulde zwetende zaal of op een grote festivalweide, waar de band de menigte met deze nummers in beweging zal zetten.

Efteling

Maar met de cd in de stereo en alleen in de woonkamer is het ook al moeilijk in de sofa te blijven hangen. Total Life Forever is als de rode schoentjes uit de Efteling, je moet dansen.

Het gerucht gaat in de muziekwereld dat er zoiets is als een 'moeilijke tweede', zeker als de eerste al een succes was. Met Total Life Forever is het Foals gelukt om deze stelling te weerleggen. De tweede leg van deze jonge paarden is beter, klinkt lekkerder en is exotischer dan de al heerlijke eerste.

8/10