Zwervend in het grensgebied tussen postrock en experimentele dance treffen we het Canadese kwartet Holy Fuck aan.

Ook hun derde plaat valt de grens tussen die twee aan, en meer nog dan op eerder werk lijkt het alsof Trans Am hier de nieuwste van Royksopp staat te spelen.

Holy Fuck is een van de nieuwe bands binnen de postrock die het genre verder wil duwen dan de gebruikelijke lange gitaar epos. De band maakt repeterende instrumentals waarin iets gebeurt en daarvoor zijn alle middelen geoorloofd.

Kinderspeelgoed, oude synths alles dat een elektronische geluidje creëert en gebruikt kan worden, wordt gebruikt.

Quiz

Dat alleen al maakt Holy Fuck een plezante ervaring om naar te luisteren, de quiz die je kunt hangen aan de vreemde geluidjes die je hoort. Bij Holy Fuck weet je dat het niet uit een computer komt.

Maar waar uit dan wel, is af en toe toch de vraag. De luisterervaring is hier echter niet alleen beperkt tot de mogelijke quiz. De Canadezen weten ook hoe een inspirerend, aanjagend plaatje gemaakt dient te worden.

Dansen

Achtendertig minuten lang wordt de behoefte te dansen geschapen. Een opdrijvende ritmesectie als basis, opgezweept door de vreemdste piepjes en sterke gitaaraccentjes over een funky baslijn.

Het is accepteren dat het hoofd knikt en de voet tikt, want als deze plaat eenmaal aan is, is er geen houden meer aan de plotselinge bewegingskunst van het lichaam.

Verveling

Hierdoor leidt Latin dan ook geen moment aan het euvel waar veel postrock en instrumentale platen wel last van hebben: verveling en eentonigheid. Geen van de negen dansvloerkrakers geven de ruimte om weg te zweven met de gedachten.

Eerder zweven die mee met de melodielijn, zoals heel sterk bij het lichte Saty Lit. Ogen dicht en de beelden in het hoofd op het vogelperspectief.

Met Latin komt er uit Toronto weer een verfrissende plaat. Net als Trans Am voor hen weet dit viertal met onconventionele middelen en de nodig verrassing meeslepende trancerock te creëren.

Voetjes van de vloer en hoofd in de wolken of gewoon met de voeten omhoog en bips op de bank wegdromen. Een dansplaat van formaat.

8/10