Dat de new wave momenteel in veel bands terug te horen is, is geen onbekend gegeven. Zo is ook de inspiratie bij The National terug te horen. Maar het vijftal uit Brooklyn laat het daar niet bij en probeert wel degelijk een nieuwe draai aan de desolate klanken van de jaren ’80 te geven.

Natuurlijk zit er een traan van The Smiths in en wat drammerige drums van Joy Division.

Daar tegenover staat echter ook een drang tot experiment, een stuk postrock dat hint aan Early Day Miners en wat golfjes van de bombast van Arcade Fire, de donkere stem van Tindersticks en de treurnis van The Veils die het geluid completeren tot The National.

High Violet is een donkere plaat, eentje die het beste klinkt bij alleen een leeslampje. Niemand die stoort om de ervaring te doorbreken, want het is vooral ook plaat die je ondergaat. Die in zijn geheel goed klinkt.

Radiohit

Met hier en daar een liedje dat door zou kunnen gaan voor radiohit –Anyones Ghost, Bloodbuzz Ohio (dat ergens doet denken als Pink Floyd zonder Roger Waters in Learning To Fly), Conversation 16- zou High Violet weleens het jaar van The National in kunnen luiden.

Zeker Conversation 16, een ballad die begint als Depeche Mode gespeeld door The Smiths en in het refrein klinkt als Arcade Fire in een Editors-jas, weet de tot de kern van de luisteraar te komen. En, niet onbelangrijk, schroeft zich met weerhaakjes vast in het hoofd.

Huid

Iets wat misschien wel voor High Violet geldt, hij kruipt onder je huid. En hoe je vervolgens ook krabt of doet, hij gaat daar niet meer weg. Elke toon, orgeltje, piano, hi-hat roffel of scheur uit een gitaar is doordacht en gepast neergezet.

Of dat komt door de broederlijn die door deze band loopt (The National bestaat uit twee set broers en een eenzame zanger), of de tijd die de heren voor deze plaat hebben genomen, het zij zo. Het werkt.

Drie jaar na het al niet slecht ontvangen Boxer, komt The National met een cd die de drie jaar wachttijd geheel legitimeert. Een plaat die een doorbraak naar het grote publiek verdient, en wellicht ook zal bewerkstelligen.

8/10