Sinds Roy Michael Reymound, alias Fresku, in het begin van 2006 tijdens een open mic-sessie het podium beklom is het snel met hem gegaan.

Met Kareemineel vormde hij Zwarte Schapen en zijn alter ego Gino Pieternaai werd een cultheld op youtube.

Maar inmiddels is Fresku vooral zichzelf. Pieternaai als stereotype Antilliaan was leuk, maar de jonge Eindhovense rapper heeft veel meer te bieden. Dat blijkt op zijn debuutalbum Fresku.

Een aantal nummers doen het al een tijdje goed in de Nederlandse hiphopscene, zo leverde Twijfel hem al drie State awards op.

Ziel

De kracht van Fresku zit hem vooral in de eerlijke nummers, waarin hij niet schroomt zijn ziel op tafel te leggen. Dat doet hij bij vlagen opgefokt en gefrustreerd (Twijfel), maar net zo goed introvert en kalm (Nieuwe Dag).

Daar tegenover staan helaas ook een aantal minder geslaagde nummers. Tracks als Kutkop en Lamballen verstoren de bijzondere sfeer op het album. Natuurlijk is het goed om te laten zien dat je meer in je mars hebt dan enkel één type rapnummer, maar gemaakt komisch doen is in dit geval niet de oplossing.

Emotie

Gelukkig staat er genoeg mooi materiaal op Fresku. Is Dit Alles, Het Beloofde Land en Nos Baranka zijn stuk voor stuk ontzettend sterke nummers. De emotie en felheid waarmee Fresku de teksten uistpreekt, raakt je en geeft het gevoel dat je de rapper echt leert kennen.

De kracht van Fresku zit hem dan ook vooral in de band die hij automatisch lijkt te scheppen met de luisteraar. Na een luisterbeurt of vier is Fresku meer dan alleen een rapper. Hij is iemand die je wilt begrijpen en doorgronden.

Depressief

Het is eigenlijk zonde dat Fresku de komische, luchtigere nummers ook op zijn debuutalbum heeft gezet. Een depressief hiphopalbum is misschien zware kost, maar Fresku kan dat aan. Met gemak zelfs.

Wellicht is hij bang voor de stempel emorapper, of wordt het hem zelf ook net iets te veel. Feit is in ieder geval dat deze pas 23-jarige rapper uit Eindhoven potentie heeft. Samen met Önder zorgt hij ervoor dat 2010 nu al een erg mooi jaar voor de Nederlandse hiphop is.

7/10