Een van de mooiste concertregistraties isThe Last Waltz, de registratie van het laatste optreden van The Band. En het is juist dit document dat Finn en Kubler inspireerden om The Hold Steady te beginnen. Gewoon een band die weer van die muziek maakt.

Classic rock dus. Inmiddels toe aan de vijfde plaat, heeft The Hold Steady een behoorlijke fanbasis opgebouwd.

Duidelijk is wel dat niet alleen de band de behoefte heeft aan gewoon degelijke rock. En degelijk is het.

De tien nummers op Heaven Is Whenever rijk zijn niet tijdgebonden en hadden net zo goed midden jaren ’70 of begin jaren ‘80 opgenomen kunnen zijn. En veel van de liedjes klinken ook alsof je ze al sinds die tijd kent.

Niet dat er niets nieuws aan een oud geluid wordt toegevoegd, maar de invloeden van de groten uit de classic rock zijn duidelijk aan te wijzen. Zo klinkt Soft In The Centre erg als de The E Streetband, maar wel met toevoeging van de punkrock powerchords zoals gespeeld door Blink-182.

All American

The Weekenders doet dan weer erg denken aan zo’n andere All American band, Everclear. Fijne refreintjes om mee te zingen, over een doorstompende band met tegendraadse achtergrondkoortjes en de dagelijkse ellende als thematiek.

Zo af en toe wordt er in het gitaarwerk ook nog een balletje Thin Lizzy opgeworpen om het geheel af te werken, zoals in Rock Problems. Dat alles geeft het allegaartje aan invloeden dat The Hold Steady heeft gecreëerd goed weer.

Eigenlijk elke band van eindjaren ’60 tot eind jaren ’90 die nu door mag gaan als classic rock heeft de band gekleurd.

Helden

Dat samen vormt een mooi en herkenbaar geluid. Heaven Is Whenever is geen plaat waarbij de oren gaan klapperen van verbazing. The Hold Steady maakt de muziek die hun helden maakten, en dat doen ze goed.

De bijna titeltrack, We Can get Together waar het refreintje de titel is geworden, weet echt te ontroeren en andere momenten brengt The Hold Steady de zomer in je huis.

Maar dat deden Springsteen, Thin Lizzy en al die anderen ook al. De jongens uit Brooklyn, New York mogen aansluiten in die rij. Een mooie middenmoter, die echter met Heaven Is Whenever niet zo weet te verrassen als FC Twente in de Eredivisie.

7/10