Om Jesse Malin te kunnen classificeren is het een kwestie van kijken naar zijn muzikale verleden. Voor zijn solocarrière speelde hij in punkbands, zijn solodebuut werd geproduceerd door Ryan Adams en op de laatste plaat deed hij het met Bruce Springsteen.

Als je die drie en tijdje in een afgesloten vat laat gisten, misschien met wat toevoeging van suiker, dan krijg je Jesse Malin. Americanapunk met een stevige rock rand.

Love To Life is dan ook een fijn ronkende plaat met liedjes waar gitaren doorheen scheuren. Om in de spirit te komen wordt afgetrapt met de meezinger In The Bowery, een zeer fijne Springsteenachtige opstarter van de plaat.

Verhalend

Daarna vaart Malin de wereld van Drive-By Truckers in met het verhalende up-tempo All The way From Moscow. Erg fijn hoe zijn nieuwe vaste band The St. Marks Social hier een snijdend en opzwepend stuk om heen bouwen.

Dat is iets wat zich over de gehele plaat doorzet. Sterke liedjes, met mooie verhaaltjes en sterke muzikale aankleding. De lijn die is ingezet op Glitter In The Gutter uit 2007 (waarop ook Bruce Springsteen te horen was) wordt op deze nieuweling aangescherpt en bijgeschaafd.

Voorbeelden

Wel blijven bij tijd en wijlen zijn voorbeelden, zoals Ryan Adams en Bruce Springsteen en af en toe zelfs een beetje Neil Young, in het geluid doorschemeren. Iets wat gelukkig nooit gaat storen, daar Malin er wel zijn eigen draai aan weet te geven.

Malin is namelijk geen slechte schrijver van zichzelf. Maar hij heeft (nog) niet die vlam die eerder genoemde artiesten wel hebben. Hierdoor blijft de plaat ook een beetje in de middelmaat hangen.

Gemeend

Niet alles weet even goed te pakken. En hoewel het allemaal gemeend klinkt, komt het niet allemaal even hard over. Iets wat Adams en Springsteen juist tot de grote geesten die zij zijn maakt, mist in Malin.

Af en toe schiet Malin er bovenuit, bijvoorbeeld in Burn The Bridge of afsluiter Lonely At Heart, maar over de breedte is het niet meer dan een fijne plaat. Eentje die op zijn tijd ronkt, of een traag dansje inzet, maar nooit explodeert.

7/10