Wanneer Melissa Etheridge het leven na haar gevecht met borstkanker beschrijft, resulteert dat in 2007 in het tekstueel zware The Awakening. De rockzangeres richt haar pijlen weer op andere onderwerpen met Fearless Love.

Etheridge bezong altijd al dingen die haar na aan het hart lagen en op deze nieuwe plaat is dat niet anders. Ze doet dat hier op een overwegend luchtige manier.

Voor het eerst sinds het succesvolle album Breakdown uit 1999, is gitarist John Shanks weer volledig als producer bij deze plaat betrokken. In de tussentijd werkte hij onder andere met Sheryl Crow, Michelle Branch, Stevie Nicks, Santana en Bon Jovi.

Shanks is een sublieme producer. Dat is tevens zijn grote zwakte; er is niks op zijn producties aan te merken. Het is vaak té degelijk en alles behalve avontuurlijk. Vooral de enigszins rauwe songs op Fearless Love lijden daaronder.

Snit

Het album opent met de weinig verrassende, maar zeer aangename singles Fearless Love en The Wanting Of You. Rockballad Company en hardrocksong Miss California zijn van hetzelfde laken een pak, zij het met een onmiskenbare Bon Jovi-snit.

Op Miss California snijdt Etheridge tevens een delicaat onderwerp aan, namelijk het verbod op het homohuwelijk in The Golden State. De staat Indiana wordt bezongen in het gelijknamige nummer, dat handelt over Tammy Lynn Michaels; de vrouw van Etheridge.

Liefde

Opmerkelijke gastbijdrages op dit album zijn van Joss Stone en Natasha Bedingfield. Beide Britse blondines zingen mee op We Are The Ones, waarin we een Nederlandse fan horen zeggen "ik voel jou, jij voelt mij".

Etheridge put nog altijd veel ideeën uit de liefde, al zijn dezen niet bijzonder diepzinnig. "Only love is real, everything is love", luidt het refrein van één van de minder inspirerende schrijfsels.

Zemelig

Ondanks de sterke en veelbelovende start, verzandt Fearless Love halverwege in gezapigheid en clichématige teksten tegen een achtergrond van onbeduidende heartlandrock en zemelige powerballads.

Hooguit het krachtige To Be Loved komt in de buurt van de passie die we allemaal kennen van de livehit Like The Way I Do. Passie en onverschrokken liefde blijken plots twee totaal verschillende dingen.

6/10