Xavier Rudd - Koonyum Sun

Didgeridoovirtuoos, multi-instrumentalist, surfer, sociaal maatschappelijk betrokken en eco-vriendelijk. Dat is Xavier Rudd. Maar bovenal is hij de schrijver van intense en opvrolijkende muziek.

In zijn thuisland Australië en in Canada heeft Rudd al de nodige waardering op weten te bouwen, iets wat hij met zijn nieuwe band Izintaba uit kan gaan bouwen.

Samen met de Zuid-Afrikaanse ritmesectie bestaande uit Tio Moloantoa en Andile Nqubezelo heeft Rudd een fris en opwindend album gemaakt.

De voor hem gebruikelijke mix van folk, roots, reggae, funk en rock schittert hierdoor meer dan ooit tevoren. In de muziek is een sterke spirituele en muzikale band met de nieuwe muzikanten terug te horen. Iets wat licht en intensiteit in de muziek brengt.

Zonnig

In de teksten zijn reflecties van een zwaar jaar op persoonlijk vlak terug te horen, maar dat weerspiegelt zich nooit in de muziek. Het geluid daar is zonnig en dik gelaagd met ritme. Veel van de gebruikelijke vredes-, aarde- en eenheidsthematiek komen ook op Koonyum Sun terug.

Het korte, country-akoestische Love Comes & Goes en het donkere Soften The Blow, waarschijnlijk het beste van het geheel, omschrijven perfect de pijn van totaal verlies zonder dat de liefde is geblust. Het soulvolle Sky To Ground trekt je meteen de plaat in, terwijl het opwindende Set Me Free de rockmodus aanzet.

Authentiek

Koonyum Sun is warm, stralend, pijnvol en hoopvol allen tegelijkertijd. Het is de perfecte muziek om je al dansend helemaal op te laten gaan en alles te laten varen. De plaat heeft iets dat onmiddellijk pakt en verovert, in het geluid maar ook in de stem. Het geheel klinkt in de meesterlijke cross-over zo authentiek, en daardoor alleen maar meer overtuigend.

Om Koonyum Sun te kunnen waarderen is het niet nodig om Xavier Rudd’s eerdere werk te kennen. Maar als dit het eerste contact is met de man zal de behoefte ontstaan om de rest van de discografie uit te zoeken. Ook hoef je geen fan van reggae of wereldmuziek te zijn om van dit werk te genieten. Dit werk is zo goed dat het dat overstijgt.

8/10

Tip de redactie