De Engelse danceformatie Audio Bullys brengt zijn derde album Higher Than The Eiffel uit en gaat verder waar het tweede album gestopt is. Zang met Londens accent, zorgvuldig gemaakte beats en pakkende samples. Het tempo laat echter te wensen over.

De eerste single We Don’t Care van het eerste album wordt nog lang na z‘n release in 2003 veel gedraaid. In 2005 brengt Audio Bullys zijn tweede album uit, Generation.

Deze plaat wordt niet zo goed ontvangen. De single Shot You Down met een fragmentje Nancy Sinatra haakt in op het succes van Tarantino’s Kill Bill.

Tempo

De eerste singles van Audio Bullys hebben altijd een goedgekozen sample en je kunt er lekker op meezingen. Only Man is de eerste single van Higher Than The Eiffel. Dit nummer mist echter het meezinggehalte van de eerdere singles. Bovendien is het beduidend langzamer dan We Don’t Care.

Het album Generation was langzamer dan zijn voorganger, Ego War. Ondanks dat het derde album vijf jaar op zich heeft laten wachten, gaat Audio Bullys verder op de ingeslagen weg. Het tempo ligt wat lager en zanger Simon Franks, met enorm cockneyaccent, wordt begeleid door zorgvuldig geproduceerde beats.

Pit

Toch mist Higher Than The Eiffel pit. Dat komt niet alleen door het lagere tempo. Franks zingt op deze plaat behoorlijk veel, terwijl hij dat eigenlijk niet kan. In het titelnummer Higher Than The Eiffel zit hij er regelmatig behoorlijk naast.

Maar het genantste is toch wel de outro van het nummer Daisy Chains. Ruim een minuut close harmony zingen terwijl je dat eigenlijk niet kunt is geen goed idee.

Shotgun

De nummers waar wat meer tempo in zit zijn een stuk beter dan de rest. Shotgun is bijvoorbeeld sneller dan de andere nummers op de plaat, heeft een lekker sampletje en fijne bassen. Ook de vlottere songs The Future Belongs To Us en Kiss The Sky zijn beter dan de rest van de plaat.

Al met al is het jammer dat Audio Bullys geen snellere plaat gemaakt hebben. Dat wil echter niet zeggen dat Higher Than The Eiffel een slecht album is. Met goedgekozen samples en prima productie leveren Audio Bullys een oké album af.

7/10