Slapeloosheid is doorgaans een weinig productieve staat van zijn. Zangeres Giovanca Ostiana besloot haar slapeloze uurtjes te wijden aan het maken van een nieuw album. Toepasselijk getiteld While I’m Awake.

Op het uitmuntende debuut Subway Silence uit 2008 legde Ostiana met name de bedrijvigheid van de dag vast. Dat kwam tevens mooi tot uiting in de arrangementen.

Niet enkel het bruisende nachtleven van de zangeres komt aan bod op While I’m Awake. Ook overpeinzingen, spontane gedachtes en verveling vormden inspiratie voor dit album.

De single Drop It is het meest toegankelijke nummers op While I’m Awake. Het merendeel van de plaat bestaat uit zwoele soul en relaxte popjazz. Slaapverwekkend is Giovanca allerminst.

Dromerig

Inspiratie laat zich niet sturen, zoveel is duidelijk. Verhalen van muzikanten die ’s nachts wakker worden en hun grootste hit neerpennen zijn er te over. Om nog maar te zwijgen over liedjes die tijdens dromen ontstaan - Yesterday van The Beatles als beroemdste voorbeeld.

Dromerige liedjes passen goed bij de zwoele, lijzige stem van Giovanca. Vooral het briljante album Midnight Love van Marvin Gaye lijkt een grote inspiratiebron te zijn geweest.

Fluweelzacht

Leon Ware, producer van een ander Gaye-album (I Want You), is in duet te horen met Giovanca op het broeierige Where Love Lies, oorspronkelijk geschreven voor Al Debarge.

Er ligt een ‘vintage’ bedsprei op de fluweelzachte lakens van While I’m Awake. Op momenten memoreert Giovanca aan Patti LaBelle, Minnie Ripperton en Gladys Knight.
Slaapkamersoul

De nachtelijke escapades van Giovanca worden niet vertaald naar oppervlakkige feestnummers op pretentieloze pop, maar naar beschaafde doch sexy slaapkamersoul.

Wanneer je al woelend in bed, met een notitieboekje op het nachtkastje, in staat bent om zulke lekkere liedjes te schrijven, dan staat je bedje gespreid. Slaap lekker.

8/10