In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is Marina & The Diamonds een soloproject van Marina Diamandis. Vorig jaar liet ze van zich horen via de singles Obsessions, Mowgli’s Road en I’m Not A Robot, nu ligt er een volledige plaat: The Family Jewels.

De eerder genoemde nummers zijn allen op deze langspeler terug te vinden, alsook de nieuwe single Hollywood.

Samen met opener Are You Satisfied? vormen zij de vijf hoogtepunten van het album. In deze songs weet Marina haar sterke gevoel voor popmuziek perfect te combineren met haar drang om anders te klinken.

De zin “Guess what? I’m not a robot” blijft nog dagen in je hoofd hangen, de “Cuckoo!” aan het begin van Mowgli’s Road verrast op een verfrissende manier en met “Living in a movie scene / Puking American dreams / I’m obsessed with the mess that’s America” laat ze zien niet bang te zijn voor wat maatschappijkritiek.

Mis

Op de rest van de plaat gaat het echter mis. Er volgt te veel van hetzelfde. De scherpe, veelgebruikte overgangen tussen haar tamelijk lage zangstem en haar kopstem die de sterke nummers zo ten goede komen, werken tijdens de mindere nummers enkel op de zenuwen.

Ook gaat dan ineens opvallen hoe weinig het instrumentale gedeelte te zeggen heeft. Veel meer dan een paar simpele pianoakkoorden is vrijwel nergens te vinden.

Gedichten

De teksten blijven over de gehele breedte heerlijk sarcastisch en uitdagend, maar sommigen, zoals het donkere Numb, zouden als gedichten misschien beter tot uiting komen dan ze in muzikale vorm doen.

Toch is het album niet mislukt. De teksten vragen erom rustig gelezen te worden in het boekje, wat het aanschaffen van een tastbaar exemplaar weer aantrekkelijk maakt. Misschien kan ze echter de muzikale achtergrondarrangementen volgende keer aan haar nog aan te stellen band The Diamonds overlaten.

6/10