Zodra artiesten niet tijdig met een geschikte albumtitel op de proppen kunnen komen, wenden ze zich tot de numerologie. De Australische schone Gabriella Cilmi noemt haar tweede album gewoonweg Ten; naar eigen zeggen haar geluksgetal.

Ten tijde van het debuutalbum Lessons To Be Learned zette menig muziekliefhebber zijn vraagtekens bij de door de platenmaatschappij gecommuniceerde leeftijd van Cilmi.

Inmiddels kunnen we wel stellen dat mevrouw volwassen geworden is. Op Ten waait een andere wind dan op de voorganger.

Eerste single On A Mission is daar een exemplarisch voorbeeld van. De nostalgische sixtiespop wordt verruild voor elektronische discoliedjes. De peperdure videoclip bij On A Mission is een hommage aan de cultfilm Barbarella.

Cilmi doet hierin veel denken aan een jonge Sarah Brightman, ten tijde van haar discohit I Lost My Heart To A Starship Trooper.

Aanstekelijk

Waar hitproducers en songschrijvers Xenomania en Brian Higgins enorme input hadden op Lessons To Be Learned, keert het productieteam van het debuut op Ten nog maar voor één nummer terug; Hearts Don't Lie. Sterproducer Dallas Austin levert twee songs af; het Beyoncé-achtige Boys en het ongelofelijk aanstekelijke Glue.

Een interessante samenwerking qua liedjesschrijvers is die van Greg Kurstin (The Bird And The Bee) met James Bourne (voorheen van de boybandjes Son Of Dork en Busted) op het nummer Superman.

Afhaken

Het is niet ondenkbaar dat veel fans van het eerste uur afhaken bij het horen van Ten. Het type Amy Winehouse-retropop waar Cilmi bekend mee werd, keert nergens op dit album terug. Daarvoor in de plaats brengt sexy Cilmi nu dampende discodeuntjes met snerpende synthesizers.

Ten bevat wel meer potentiële hits dan de voorganger, maar het zouden ook hits kunnen zijn van Sugababes of Girls Aloud. De enige link tussen beide albums is een slappe remake van de doorbraakhit Sweet About Me.

Signatuur

Waar moeten we de charmante brunette nu plaatsen, muzikaal gezien? Is ze een multitalent met de ambitie om een zo breed mogelijk repertoire op te bouwen of gewoon een leuk popje dat met alle winden meewaait?

Ze is in ieder geval de natte droom van iedere platenbaas, want ze past zich moeiteloos aan het desgewenst genre aan. Wat jammerlijk ontbreekt aan dit amusante popalbum is een eigen signatuur.

7/10